Τσίπρας για Yavuz: Δεν τόλμησε να έρθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πήγε στην Καρπασία! (no problem δηλαδή)

Freepen.gr - Αναφορά και στα ελληνοτουρκικά θέματα έγινε χθες στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ΟΡΕΝ και την Ελλη Στάη. Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί η αποστροφή του σχετικά με το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Yavuz λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν τόλμησε να έρθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πήγε στην Καρπασία!".

Μόνο που η Καρπασία δεν είναι μία ξένη χώρα ή κάτι στο υπερπέραν, αλλά ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και το σημείο που θα τρυπήσει το Yavuz ανήκει στην ΑΟΖ της.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 48:30:



Διαβάστε το απόσπασμα για τα ελληνοτουρκικά:

Ε. ΣΤΑΗ: Έχουμε κι άλλα κεφάλαια τα οποία θα θίξουμε, γι` αυτό προσπαθώ να είμαστε γρήγοροι. Θέλω να έρθουμε λίγο στα εθνικά θέματα τώρα, πριν πάμε στα θέματα της οικονομίας. Τελευταία, ζούμε όλοι αυτή την πολύ μεγάλη ένταση που υπάρχει με την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, και όχι μόνο. Πέστε μου, πόσο κοντά ή πόσο μακριά βλέπετε ότι μπορεί να είναι ένα θερμό επεισόδιο; Και ποια είναι η δική μας κόκκινη γραμμή; Γεωτρήσεις πέριξ του Καστελόριζου; Και πόσο πιθανό μπορεί να είναι αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ` αρχάς δεν πιστεύω ότι έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο αυτή τη στιγμή. Διότι οι κινήσεις οι οποίες κάνει, δεν είναι κινήσεις από θέση ισχύος, να το πω λαϊκά είναι στριμωγμένη και τα κάνει αυτά. Δεν έχει ερείσματα, δεν έχει συμμαχίες, η Ελλάδα έχει ερείσματα, έχει συμμαχίες, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απερίφραστα καταδικαστική, συνεπώς δεν νομίζω ότι θα είχε πρόθεση. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι, εγώ τουλάχιστον, αλλά φαντάζομαι και οι προκάτοχοί μου, κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός, οφείλει να έχει στο μυαλό του ένα ατύχημα -όχι ένα εσκεμμένο επεισόδιο, αλλά ένα ατύχημα- δεν είναι απίθανο να συμβεί, όταν έχουμε καθημερινά παραβιάσεις, αερομαχίες. Άρα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε. Εντούτοις, θεωρώ ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή επιλογή των γειτόνων μας να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, όπως θεωρώ ότι δεν αποτελεί επιλογή να προκαλέσουν την Ελλάδα παραβιάζοντας κυριαρχικά της δικαιώματα, παραβιάζοντας την υφαλοκρηπίδα της. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, το έχω φωνάξει όσο πιο δυνατά γίνεται, και το έχω κάνει όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, ότι γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν πρόκειται να δεχτούμε. Τελεία και παύλα.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα, και έχει απαντήσει και ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο Τσίπρας -έτσι έχει πει- αλλά εμείς έχουμε δικαιώματα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά δεν τόλμησε να έρθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πήγε στην Καρπασία.

Ε. ΣΤΑΗ: Χτες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας είπε ότι η Κυβέρνηση γνώριζε -εσείς δηλαδή, γνωρίζατε- επτά μήνες τώρα, ότι θα υπάρξουν αυτές οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, και ότι δεν κάνατε τίποτε. Κατ` αρχήν, ισχύει αυτό, ότι το γνωρίζατε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ και αρκετό καιρό, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει πληροφορίες και ενημέρωση ότι είναι ένα από τα πιθανά σενάρια να συμβεί. Σενάριο αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη διεθνή απομόνωση, απέναντι στη μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και της Κύπρου, να προχωρήσουν, όχι μόνο στις έρευνες, αλλά και στις γεωτρήσεις, με κολοσσούς όπως η ExxonMobil και η Total στα Οικόπεδα τα οποία έχουν οριοθετηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, πράγμα το οποίο προχωράμε και εμείς σήμερα. Σήμερα έπεσαν οι υπογραφές με την ExxonMobil, την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τα Οικόπεδα Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης. Και επίσης νομίζω ότι μεγάλο ρόλο έχει παίξει σε αυτό το στρίμωγμα της Τουρκίας, και το γεγονός ότι προχωρήσαμε στην ανακοίνωση ενός μεγαλεπήβολου project, του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Μεσογείου, μέσω της Κρήτης και της Ελλάδας, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι ένα έργο που αλλάζει τη γεωπολιτική γεωγραφία της περιοχής. Άρα λοιπόν, γνωρίζαμε ότι πιθανώς να υπάρξουν σενάρια στο τραπέζι, δεν ξέραμε ότι θα συμβεί, αλλά ήταν πιθανό να συμβεί. Τώρα, ο κ. Λοβέρδος τί εννοεί, ότι δεν κάναμε κάτι για να το εμποδίσουμε; Μάλλον πρέπει να τον ρωτήσετε τί εννοεί. Τί ακριβώς εννοεί; Τί ακριβώς θα έπρεπε να είχαμε κάνει;

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ ρωτάω κι εσάς, αν είναι υπαρκτή αυτή η γνώση εδώ και 7 μήνες. Αυτό σας ρώτησα, αν πράγματι το γνωρίζατε εδώ και 7 μήνες, και ίσως εννοεί ότι σας το είχε πει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχατε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αλίμονο. Αλλά ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να θυμάται, αν έχει ασθενή μνήμη, ότι το 1996, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη τότε, έγιναν τα Ίμια και χάσαμε αξιωματικούς μας εκείνο το βράδυ, την επόμενη μέρα ο κ. Σημίτης έλεγε «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» και πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πήρε μια απόφαση η οποία έλεγε «βρείτε τα». Για να τ’ αφήσουμε αυτά τώρα, ποιος είναι προετοιμασμένος και ποιος όχι. Εγώ πήγα στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με τον Αναστασιάδη, και πήραμε μια απόφαση που είναι πρωτοφανώς καταδικαστική.. .

Ε. ΣΤΑΗ: Στα λόγια.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι! Στοχευμένα μέτρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα δούμε ποιες θα είναι οι κυρώσεις, και πότε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις που θα έχουν και οικονομικό χαρακτήρα. Πότε το κέρδισε αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος;

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό κ. Πρόεδρε περιμένουμε να το δούμε μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα αυτά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα πω μόνο ένα πράγμα, βλέπετε ότι σηκώνω τους τόνους αλλά εξοργίζομαι πολλές φορές.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά κάνετε, δεν υπάρχουν απαγορευτικά στη συζήτηση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα εθνικά θέματα, καλό είναι ν’ αφήνουμε στην άκρη αυτή τη χυδαία μικροπολιτική. Διότι τα εθνικά θέματα αφορούν όλους μας. Και καλό θα ήταν, αν το ΚΙΝΑΛ λέει ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο, τί είναι αυτό, να μας πει. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης δε λέει ούτε σ’ αυτά τα θέματα κουβέντα. Και σ’ αυτά, με τους 11 παίκτες πίσω, παίζει άμυνα.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας λέει συνεχώς ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή κρίσης είμαστε μόνοι μας; Γιατί και εσείς το λέτε, ότι έχουμε στις πλάτες μας την Ευρώπη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, της δικής σας κυβέρνησης, λέει ότι σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία, είμαστε μόνοι μας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και σωστά, έχοντας κατά νου τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι σχεδιασμός για να μπορέσει ν’ αντιδράσει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις. Δεν πρόκειται η χώρα ν’ αντιδράσει περιμένοντας πότε σύμμαχοι θα έρθουν να δώσουν στήριξη, αν και εφ` όσον βρεθούμε σε μια τέτοια στιγμή. Διότι το Γενικό Επιτελείο Άμυνας πρέπει να σχεδιάζει με βάση το δυσχερέστερο σενάριο. Αλλά αυτοί είναι σχεδιασμοί, οι οποίοι είναι σχεδιασμοί που, εν πάση περιπτώσει, όλοι δουλεύουμε για να μη βρεθούμε στο σημείο να χρειαστεί να τους θέσουμε σ’ εφαρμογή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail