Οργή στην Ινδονησία: "Δεν είμαστε σκουπιδοτενεκές" κι έστειλε πίσω στις ΗΠΑ κοντέινερς γεμάτα πλαστικά, παπούτσια και πάνες!

Reuters / Willy Kurniawan
Freepen.gr - Η Ινδονησία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει ακόμα ένας ακόμη σκουπιδοτενεκές αφού επέστρεψε πέντε κοντέινερς αποβλήτων πίσω στις ΗΠΑ, μπαίνοντας στο κλαμπ των ασιατικών εθνών που επιστρέφουν στη δύση "ανακυκλώσιμα", αναφέρει το RT.

Τα απόβλητα έφθασαν στην Ινδονησία από το Σιάτλ το Μάρτιο. Το φορτίο, που αποστέλλεται από μια καναδική εταιρεία, έπρεπε να περιέχει υλικό ανακύκλωσης χαρτιού, αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών ανακάλυψε πολλαπλές «ακαθαρσίες» μέσα σε πέντε δοχεία και διέταξε να «επανεξαχθούν».

Τα κοντέινερς ήταν γεμάτα με "σημαντικές ποσότητες" διαφόρων πλαστικών απορριμμάτων και παπουτσιών, εκτός από άλλα απορρίμματα όπως απορρίμματα ξύλου, υφάσματα ακόμη και πάνες. "Αν και τα κοντέινερς ήταν αρχικά από τον Καναδά, η χώρα αναχώρησης ήταν οι ΗΠΑ", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Απορριμάτων και Επικίνδυνων Αποβλήτων Sayid Muhadhar.

Αυτό δεν είναι κατάλληλο και δεν θέλουμε να αποτελέσουμε έδαφος για  ντάμπινγκ.

Η Ινδονησία, η οποία έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα να ανακυκλώνει ακόμη και το δικό της πλαστικό, ενώ υπάρχει διάταγμα που απαγορεύει την εισαγωγή πλαστικών αποβλήτων. Τα αποβλήτα παραγωγής με τη μορφή καθαρού χαρτιού και πλαστικών απορριμμάτων μπορούν ακόμα να εισέλθουν στη χώρα, εάν το Υπουργείο Εμπορίου χορηγήσει άδεια εισαγωγής.

Οποιαδήποτε σκουπίδια που εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα επιστρέφονται αμέσως, προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασοπονίας της Ινδονησίας Σίτι Νουρμπαγια Μπάκαρ νωρίτερα αυτό το μήνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τυχόν αναφερόμενες ατασθαλίες και παραβιάσεις. Μόλις την Παρασκευή, τα τελωνεία της Batam παρέλαβαν 65 κοντέινερς από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με τις αρχές να πιστεύουν ότι ενδέχεται να περιέχουν τοξικά απόβλητα, ανέφερε η Jakarta Post, σημειώνοντας ότι τα κοντέινερς έχουν σφραγιστεί ενώ ένα εργαστήριο εξετάζει τα δείγματα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail