Οι πέντε απειλές που ανησυχούν έντονα την Αγκυρα

Η ειλημμένη απόφαση του Ερντογάν για τους S-400 έχει ως αποτέλεσμα ένα οργισμένο, όπως αναφέρεται, γράμμα του προέδρου της επιτροπής Άμυνας της αμερικανικής βουλής, Patrick Michael Shanahan, προς τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στον οποίο επισημαίνει τις επιπτώσεις από την τουρκική επιμονή.

Από: nikosxeiladakis.gr - Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα και έχουν κάνει τον Ερντογάν να θορυβηθεί έντονα, οι αμερικανικές απειλές συγκεντρώνονται σε πέντε βασικά ζητήματα τα οποία παρουσιάζονται ως εξής :



1) Οικονομία : Εδώ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι γιατί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι Αμερικανοί για πρώτη φορά σκοπεύουν να βάλουν χέρι σε…μαφιόζικες οικονομικές επιχειρήσεις που είναι και ο βασικός κορμός της αδήλωτης τουρκικής οικονομίας και εδώ οι κυρώσεις θα είναι πολύ σκληρές. Στον οικονομικό πόλεμο που θα ανοίξουν, θεωρείται σίγουρο ότι θα τους ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με ολέθριες συνέπειες για την τουρκική οικονομία.

2) Τρομοκρατία : Εδώ είναι φανερό πως θίγεται το τεράστιο πρόβλημα με τους Κούρδους. Όχι μόνο θα συνεχιστεί η αμερικανική βοήθεια σε οπλικά συστήματα και στρατιωτικούς σύμβουλους, αλλά τώρα η κατάσταση θα αλλάξει και οι Κούρδοι και στο εσωτερικό της Τουρκίας θα δημιουργήσουν διεκδικώντας αυτονομία, εστίες αποσταθεροποίησης. Παράλληλα θα δοθεί βοήθεια στα κέντρα που ακόμα επηρεάζονται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην Άγκυρα.

3) ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΚ : Εδώ οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν θα αποχωρήσουν αλλά με την συνδρομή φυσικά και των Κούρδων αλλά ακόμα και του Ισραήλ, σκοπεύουν να κόψουν οριστικά τον «βήχα» των Τούρκων και τους αναγκάσουν να σταματήσουν όλες τις επιδρομές τους ιδιαίτερα στο βόρειο Ιράκ. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία και στις δυο χώρες συνεχώς ενισχύεται και αυτό έχει ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα.

4) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ –ΑΙΓΑΙΟ : Εδώ είναι το επίμαχο ζήτημα που μας αφορά άμεσα. Όπως αναφέρεται, η αμερικανική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο θα αυξηθεί εντυπωσιακά. Ήδη έχουν αρχίσει και ενισχύονται οι μονάδες του έκτου στόλου. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα παρακολουθούνται συνεχώς και θα εμποδιστεί δυναμικά, (ερώτημα ;;; ), κάθε καινούργια τουρκική αυθαίρετη ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο.

5) ΚΥΠΡΟΣ : Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στο κυπριακό έδαφος, που θα είναι μια προειδοποίηση σε όποια προοπτική νέων τουρκικών προκλήσεων στο νησί.

Όλα αυτά βέβαια το κατά πόσο θα υλοποιηθούν, είναι άγνωστο με δεδομένο ότι συχνά στο παρελθόν οι ΗΠΑ άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν, «αδειάζοντας» την ελληνική πλευρά στις τουρκικές προκλήσεις

Και το κυριότερο : πάντα υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος ένας στριμωγμένος Ερντογάν να στρέψει την προσοχή σε μια μεγάλη πρόκληση –απόβαση κάπου στο Αιγαίο, περιπλέκοντας τα πράγματα επιτρέποντας τον να κινηθεί μέσα στο διαφαινόμενο αδιέξοδο του.

Εμείς βέβαια σαν…πρόβατα ακόμα θα τρέχουμε πίσω από τις εκλογές του πουθενά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail