Τόσο καιρό είναι εκεί το γεωτρύπανο, γιατί δεν πήγε ένα από τα σύγχρονα υποβρύχιά μας έστω να ακούει;

ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΙΝΓΚΕΡ - Η ΓΑΤΑ ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Όλοι μας γνωρίζουμε το παράδοξο του Σρέντινγκερ με την γάτα. Ας υποθέσουμε ότι μια γάτα, μια φιάλη με υδροκυάνιο και μια ραδιενεργή πηγή, τοποθετούνται σε σφραγισμένο κουτί.
Αν ο εσωτερικός αισθητήρας ανιχνεύσει ραδιενέργεια (διάσπαση ατόμου), η φιάλη θρυμματίζεται, ελευθερώνοντας το δηλητήριο που σκοτώνει τη γάτα.

Η θεώρηση της Κοπεγχάγης για τη κβαντομηχανική, υπονοεί ότι εάν δεν κοιτάξει κάποιος μέσα στο κουτί, η γάτα είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή.
Όμως, όταν κάποιος κοιτάξει στο κουτί, την βλέπει είτε ζωντανή είτε νεκρή, αλλά ποτέ και ζωντανή και νεκρή.

Βέβαια το παράδειγμα υπό αυτές τις συνθήκες βασίζεται στον εσφαλμένο διαχωρισμό παρατηρητή και πειράματος (σφάλμα του Niels Bohr και της κβαντομηχανικής ερμηνείας της Κοπεγχάγης και κατάρριψή του απ' τον Steven Weinberg).

Η πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Κυπριακής για τις γεωτρήσεις των Τούρκων είναι ξεκάθαρη: κλείνουμε τα μάτια, βουλώνουμε τα αυτιά και γυρνάμε το κεφάλι διαχωρίζοντας τον παρατηρητή από το γεγονός.

Τόσο καιρό είναι εκεί το γεωτρύπανο (αρχές Μαϊου), δεν πήγε κανένα πλοίο του λιμενικού να το παρακολουθεί, να βλέπει τις κινήσεις στα καταστρώματα, να έχει υδρόφωνα κλπ; Ένα από τα σύγχρονα υποβρύχιά μας γιατί δεν πήγε για να ακούει;

Γιατί αγοράζουμε όλα αυτά τα πανάκριβα υποβρύχια που μπορούν να επιχειρούν επί μακρόν χωρίς να αναδύονται στην επιφάνεια, εάν δεν έχουμε σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε έστω και σε αποστολές παρακολούθησης;

Οι σύμμαχοί μας που εχουν δορυφορικά συστήματα μεγάλης ακρίβειας τι μας λένε; Κάνουν γεώτρηση οι Τούρκοι ή όχι;

Το κακό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γάτα ΕΙΝΑΙ ο κουφός και τυφλός παρατηρητής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail