Ελλάδα, η χώρα που οι δωσίλογοι επηρέαζαν την εξουσία. Πώς να μη βουλιάξουμε;

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου δοσίλογοι και μαυραγοριτες πλούτιζαν ενώ ο λαός πέθαινε απο την πείνα στους δρομους. Ένας ξένος στην κατεχόμενη Αθήνα περιέγραφε πως η επιταγμενη Μεγάλη Βρετανία ήταν το πιο οργανωμένο ξεναδοχείο και από το Κολωνάκι δεν έλειπαν τα λεφτά.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που όταν έγινε προσπάθεια να φορολογηθούν αυτοί που είχαν δυνατότητα μεγάλης κατανάλωσης μετά την κατοχή από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Κυριάκο Βαρβαρέσσο, έπεσε στο κενό. Όμως δε χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη για να καταλάβεις ποιοι είχαν δυνατότητα μεγάλης κατανάλωσης μετά την κατοχή.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που ο νόμος για τους πλουτήσαντες στην κατοχή έπεσε ουσιαστικά στο κενό
γιατί αυτοί που πήραν το σπίτι του συμπατριώτη τους που κινδύνευε να πεθάνει από την πείνα σε ένα απειροελαχιστο ποσοστό της πραγματικής του αξίας, επηρέαζαν την εξουσία.

Η Ελλάδα είναι η χώρα, που οι παρασιτικες ελίτ ενδιαφέρονταν για το πως θα βγάλουν τα λεφτά τους έξω και οργάνωναν πολυτελή δείπνα. Κατηγορούμενοι για συνεργασία με τότε ναζλι ενώ τα παιδιά της Αθήνας πεινούσαν.

Αν δε μάθουμε τα ονόματα των δοσίλογων και την περιουσία που αποκόμισαν, αν δεν μάθουμε τι έγιναν τα πακέτα βοήθειας ξεκινώντας από το σχέδιο Μάρσαλ, ανάπτυξη δε θα έρθει ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι μας κυβερνούν οικογενειακές και οικονομικες δυναστείες.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Πηγές:

- Η φορολόγηση των πλουτήσαντων επί κατοχής Κώσταντινος Ι Νιφορόπουλος
- Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα civil war WordPress com
- Οικονομία και πολιτική στην Ελλάδα του β' παγκοσμίου, Μανουσάκης
-  Ιστορία της τράπεζας της Ελλάδος 1928 - 2008
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail