Ενάντια στους «γέρους»!

«Κανονικά, θα έπρεπε το δίπλωμα οδήγησης να αφαιρείται από τους συνταξιούχους. Γιατί όμως όχι και το εκλογικό τους δικαίωμα;» … «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ηλικία των εκλογέων να οριοθετηθεί προς τα πάνω και να μειωθεί προς τα κάτω». Κι αυτό είναι αναγκαίο γιατί πρέπει «να προστατευτούν αθώοι από μια εκλογική πελατεία που σε βασικά θέματα είναι άσχετη» („taz“ Βερολίνου,1-6-2019).

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Τέτοιες αλαζονικές και αντιδημοκρατικές απόψεις περιφρόνησης της ισότητας ανάμεσα στις γενιές, τουλάχιστον όσον αφορά το εκλογικό δικαίωμα και την κινητικότητα, θα μπορούσε κάποιος να τις προσπεράσει αδιάφορα αν ήταν απλά παραδοξότητες κάποιου κοινωνικού περιθωρίου και όχι «θέση αρχής» τουλάχιστον στα αυτοχαρακτηρισμένα «αριστερά» και «προοδευτικά» λάιφ στάιλ κυκλώματα του Βερολίνου. Και κυρίως μιας φοβισμένης γενιάς νέων ανθρώπων που η σκέψη της καθορίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από μία και μοναδική παράμετρο: την επικείμενη «καταστροφή του κλίματος», σαν να πρόκειται για θεϊκή οργή. «Μπορεί να ακούγεται αντιδημοκρατικό» λένε, «όμως θα έπρεπε και για μας τους νέους να υπάρχει δικαίωμα να ζήσουμε τουλάχιστον μέχρι τα εβδομήντα μας, όπως είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, και αυτό χωρίς να μας πλήττουν πότε καταιγίδες και πότε πυρκαγιές». 

Μιας «πράσινης» γενιάς που θεωρεί την εκλογή των Πρασίνων σαν πράξη ηθικής υπεροχής και ανώτερης επιταγής - όταν μάλιστα το συγκεκριμένο κόμμα είναι αυτό προωθεί τις εξαγωγές όπλων σε ασταθείς περιοχές, υποστηρίζει την αποστολή γερμανικού στρατού σε περιοχές πλούσιες σε πρώτες ύλες για τη γερμανική οικονομία, στηρίζει επιθετικούς πολέμους, υποδαυλίζει τη ρωσοφοβία στη Γερμανία, υποστηρίζει αντιοικολογικά σχέδια (π.χ. επέκταση αεροδρομίου Φρανκφούρτης) και την υπάρχουσα οικονομική πραγματικότητα του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Και το ερώτημα που τίθεται: Πρόκειται μόνο για θέσεις, έστω μέσα σε έναν ιδιάζοντα κοινωνικό διάλογο, που απλά αντιστρατεύονται τη δημοκρατία και τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας; Ή μήπως για μηνύματα μίσους που θέλει να ανοίξει και να διευρύνει ρήγματα ανάμεσα σε γενιές ανθρώπων και να επιτείνει τα διαβρωτικά φαινόμενα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία; Όπως και να έχει πάντως, όσο σαφές είναι πως «οι νέοι είναι ωραίοι» άλλο τόσο αδυσώπητη είναι η πραγματικότητα πως κάποια στιγμή όλοι οι άνθρωποι γερνούν. Κανείς όμως δεν αξίζει την περιφρόνηση γι αυτό!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail