Απανωτά τα χαστούκια: Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να εποικίσουν τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο!

Freepen.gr - Η κυβέρνηση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει τα Βαρώσια, ένα τουριστικό θέρετρο - προάστιο της Αμμοχώστου που εγκαταλείφθηκε από το 1974 και να προχωρήσει τον εποικισμό τους.

"Το Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στα Βαρώσια, η οποία αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Kudret Özersay.

Η κυβέρνηση του ψευδοκράτους θα συντονίσει τις ενέργειές της για τα Βαρώσια με την Άγκυρα, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA), προσθέτοντας ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα Κατεχόμενα θα επισκεφθεί την περιοχή για να καταρτίσει κατάλογο κινητών και ακίνητων ακινήτων στην πόλη που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Τα Βαρώσια ήταν μια ονομαστή τουριστική περιοχή στην Κύπρο που είχε δυναμικότητα 10.000 κλινών σε περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, ωστόσο ερημώθηκε με την εισβολή του 1974.

Η πόλη προστατεύεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1984 που δηλώνει ότι η κενή πόλη μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους αρχικούς κατοίκους της.

Πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η πόλη των Βαρωσίων είχε πληθυσμό 39.000 κατοίκων. Όταν ο Τουρκικός Στρατός πήρε τον έλεγχο της περιοχής κατά τη διάρκεια της εισβολής, τον περίφραξε και απαγόρευσε την είσοδο σε πάντες εκτός του προσωπικού του Τουρκικού Στρατού και των Ηνωμένων Εθνών. Οι άνθρωποι που ζούσαν στα Βαρώσια έλπιζαν πως θα επέστρεφαν στα σπίτια τους μόλις η κατάσταση ηρεμούσε, αλλά το θέρετρο είχε περιφραχτεί από τον Τουρκικό Στρατό.

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων των Βαρωσίων και μόνο, που είχαν εκδιωχθεί. Το Τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί», με την ελπίδα να πείσει τους κατοίκους της Κύπρου να αποδεχτούν μια επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με τους δικούς τους όρους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail