«Ένας πόλεμος Ιράν-ΗΠΑ θα οδηγήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια και για αυτό θα τον αποφύγουν»

GTraschuetz / pixabay
Freepen.gr - Ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα επηρεάσει άμεσα τις παγκόσμιες τιμές αργού, όπως έχει ήδη δείξει η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το μόνο ερώτημα τώρα είναι το πόσο ψηλά θα μπορούσε να πάειη τιμή του αργού πετρελαίου.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ένας σύμβουλος του Ανώτατου Αρχηγού του Ιράν, Ali Khamenei, προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν σε επίπεδα "αφόρητα" για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και πιθανότατα θα φτάσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι όταν και αν πέσει η πρώτη σφαίρα στον Κόλπο .

Η έναρξη ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μπορεί να προκαλέσει διακοπή του εφοδιασμού που θα ανεβάσει περαιτέρω τιςτιμές στην αγορά πετρελαίου, αναφέρουν οι αναλυτές στο RT.

"Ασφαλώς, οι αγορές θα αντιδράσουν αρκετά διογκωμένα, ειδικά εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ. Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε τις τιμές πετρελαίου να φτάνουν τα $ 100 ρο βαρέλι", δήλωσε ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates, Άντι Λίποβ.

Αν και μια ανοικτή σύγκρουση είναι απίθανο να ξεσπάσει, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν περισσότερο από $ 100 το βαρέλη σε μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμά ο Τζέφρι Τάκερ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φθάσουν σε αυτά τα επίπεδα, πρόσθεσε ο αναλυτής.

"Θα μπορούσαμε να δούμε μια πραγματική άνοδο των τιμών του πετρελαίου αν ξεσπάσει ένας πραγματικός πόλεμος", είπε, επισημαίνοντας ότι "κανείς δεν είναι έτοιμος για διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού" και θα αποφύγει μια ανοιχτή αντιπαράθεση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail