Μεγάλο πρόβλημα για το κινέζικο αεροπλανοφόρο 001A: Μπορεί να επιχειρεί δίχως ανεφοδιασμό μόνο για...έξι ημέρες

Photo: Weibo
Freepen.gr - Τα ζητήματα ανεφοδιασμού και των μεγάλων αναγκών του δεύτερου αεροπλανοφόρου της Κίνας, γνωστού ως "Type 001A", μπορεί να επηρρεάσουν σημαντικά τις δυνατότητες του στη μάχη κι ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών και τροποποιήσεων πριν μπει σε υπηρεσία πιθανότατα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως σημειώνει το Asia Times το 001Α στο θέμα των καυσίμων και της λειτουργίας του έχει διαμορφωθεί με πρότυπο το Liaoning, και έχει τα ίδια βασικά συστήματα πρόωσης και μετάδοσης κίνησης με το αδελφό του πλοίο, το οποίο όπως είναι όπως το Kuznetsov.

Το 001Α θα χρειαστεί να αποθηκεύει περίπου 13.000 μετρικούς τόνους καυσίμων πλοίων για τις δραστηριότητές του, ενώ δε θα πρέπει να διαφεύγει ότι υπάρχουν και οι ανάγκες σε καύσιμα των 6-8 πολεμικών πλοίων που θα συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο.

Μία αποστολή για την αναπλήρωση των καυσίμων του πλοίου θα είναι απαραίτητη κάθε φορά που καταναλώνεται το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας. Το πλοίο

καταναλώνει 1.100 τόνους καυσίμου την ημέρα όταν ταξιδεύει με ταχύτητα 20 κόμβων (37 χιλιόμετρα την ώρα) και περίπου 400 τόνους περισσότερο κατά τη διάρκεια της ενεργού μάχης. Η μοίρα επίσης των μαχητικών J-15 θα χρειαστεί επίσης επαρκή παροχή καυσίμου, καθώς και άλλα λιπαντικά έλαια.

Όταν ο νέος αερομεταφορέας βρίσκεται στην ανοικτή θάλασσα, το πλοίο εφοδιασμού τύπου 23000 τόνων Τύπου 903 θα είναι η κύρια πηγή των καυσίμων, των τροφίμων και άλλων προμηθειών του. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός της χωρητικότητας σημαίνει ότι το ναυτικό θα ήταν δύσκολο να αναπληρώσει ολόκληρη την αρμάδα του αεροπλανοφόρου για περισσότερο από δύο γύρους.

Οι παρατηρητές λένε ότι όπως και το Liaoning, ο τύπος 001A μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα μόνο για έξι ημέρες μεταξύ κάθε επαναπλήρωσης.


PLA Daily


Έχει επίσης αποκαλυφθεί ότι το 001Α θα ανατεθεί κυρίως στην περιπολία της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Μια πρώτη λύση για την Κίνα αποτελεί η δημιουργία βάσης στο Fiery Cross Reef, γνωστό και ως Northwest Investigator Reef και Yongshu Reef, δυτικά των νησιών Spratly.

Η βάση θα απέχει από το ναύσταθμο του Yulin στη Sanya κάτι παραπάνω από μία ημέρα για το Type 001A με ταχύτητα 20 κόμβων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail