Συριακός αιφνιδιασμός εν μέσω γενικότερης αναστάτωσης

Ένας από τους λόγους κατά τους οποίους αναβλήθηκε πριν αρκετούς μήνες η δεύτερη φάση της επιχείρηση "αυγή του Ιντλίμπ" ήταν και η φημολογούμενη προετοιμαζόμενη νέα χημική προβοκάτσια των τρομοκρατών για μια ακόμη φορά στο Χαν Σεϊχούν στο νότο της επαρχίας. Η Συρία είχε ήδη απελευθερώσει το 1/3 στα νοτιο-ανατολικά ενώ με την εκεχειρία και τη ζώνη ασφαλείας πέτυχε να σταθεροποιήσει άλλες περιοχές.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο ήταν φανερό πως ούτε η Δαμασκός, ούτε η Μόσχα, ούτε η Τεχεράνη επιθυμούσαν τη μακροημέρευση της συμφωνίας με την Τουρκία και βασίζονταν στο ότι πολύ δύσκολα η Αγκυρα θα μπορούσε να επιβληθεί στους εξτρεμιστές της πρώην Αλ Νούσρα που συνδέονται με την αλ Κάιντα. Όπερ και εγένετο.

Οι τρομοκράτες ουδέποτε τήρησαν τη συμφωνία πραγματικά. Πώς γίνεται άλλωστε να συμφωνεί κανείς κάτι με εγκληματίες. Γνωρίζουν όμως κι οι ίδιοι πολύ καλά ότι η πορεία τους είναι μονόδρομος. Η μόνη οδός διαφυγής τους λέγεται Τουρκία, η οποία φοβάται αυτό ακριβώς, να υποδεχθεί αυτούς που τόσα χρόνια κρυφά / φανερά βοηθούσε κι ενίσχυε.

Το Ιντλίμπ, λογικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εκκαθαριστεί. Δυνάμεις θα απελευθερωθούν για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε διαφορετικά μέτωπα. Η μόνη σταθερά στα οκτώ χρόνια του πολέμου είναι η θέση της Δαμασκού ότι θα απελευθερωθεί μέχρι και το τελευταίο εκατοστό. Απομένει να το δούμε.

Επί του παρόντος πάντος κι εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη γεωπολιτική αναμπουμπούλα και προσοχή που έχει στραφεί τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στο Ιράν αλλά και τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, Σύριοι και Ρώσοι βρήκαν μια ευκαιρία για ένα ακόμη σκούπισμα στο Ιντλίμπ, όπου ήδη έχουν απελευθερώσει κάποιες πρώτες περιοχές στα όρια με τη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας της Χάμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail