Ξεπεράσαμε κάθε όριο - Τούρκος βουλευτής μας απειλεί με συνέπειες μέσα στη Βουλή


Ο Τούρκος βουλευτής του ΑΚΡ, Αχμέτ Γιλντίζ ανέφερε κατά την διάρκεια των εργασιών τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη και προειδοποίησε με συνέπειες στο θέμα της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα είπε ότι: «Αν υπάρχει ανάγκη εξόρυξης υδρογονανθράκων αυτή μπορεί να γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν (το μοίρασμα των κοιτασμάτων) η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμαν Ασκίν Μπακ που δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο! Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Ουσιαστική αντίδραση δεν υπήρχε στα παραπάνω. Απεναντίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία ότι «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail