Το ελληνικό υπερόπλο που δε χρησιμοποιήθηκε με τα Σκόπια

Freepen.gr - Την άποψη ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει νέα ώθηση στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων (το δημοσίευμα αναφέρει "Μακεδονία") και της Ελλάδας, σημειώνει το πρακτορείο ΜΕΤΑ. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι αρκετοί επιχειρηματίες από τις δύο χώρες τόνισαν πως η διαφωνία για το όνομα προκαλεί εμπόδια για μια κανονική λειτουργία των οικονομικών δεσμών και της υπογραφής συμφωνιών προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία.

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες, τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα της γειτονικής χώρας για την περίοδο 1997-2017 αποκαλύπτουν ότι τις τελευταίες 2 δεκαετίες, με επενδύσεις ύψους 473 εκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην λίστα των μεγαλύτερων ξένων επενδυτές στη χώρα αυτή. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με επενδύσεις ύψους 637 εκατομμυρίων ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία που επένδυσε 531 εκατομμύρια ευρώ.



Κατά την περίοδο αυτή, στην Μακεδονία, πραγματοποιήθηκαν ξένες επενδύσεις ύψους 4,7 δισ. Ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα συμμετέχει με ποσοστό 10,1% επί του συνολικού ποσού των επενδύσεων.

Εκτιμάται ότι στη γειτονική χώρα υπάρχουν περίπου 300 εταιρείες με ελληνικό κεφάλαιο - στο εμπόριο, την κλωστοϋφαντουργία, τις υπηρεσίες και τη βαριά βιομηχανία, και μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεων είναι οι αγορές της Stopanska Banka Skopje από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Okta από τα Ελληνικά Πετρέλαια, το εργοστάσιο τσιμέντου Usje από τον Τιτάνα, η Mermeren kombinat από την Pavlidis Marble. 

Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι η χώρα μας διέθετε ένα σημαντικό υπερόπλο που μετά το εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου ουδέποτε σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει. Να εργαλειοποιήσει την ελληνική οικονομική παρουσία στη γειτονική χώρα αντί να πάει και να τα προσφέρει όλα στο πιάτο.

Από την άλλη πλευρά, από 100 εκατ. ευρώ άμεσων επενδύσεων της γειτονικής χώρας στο εξωτερικό κατά την περίοδο 1997-2017, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ. Έκτοτε, τα Σκόπια έχουν αρνητικό ισοζύγιο επενδύσεων, δηλ. μόνο επιστροφή επενδυμένου κεφαλαίου αλλά καμία νέα επένδυση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail