Η Ρωσία κάνει dumping στο δολάριο - Μετέτρεψε 100 δις σε γιουάν, γιεν και ευρώ

PublicDomainPictures / pixabay
Freepen.gr - Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε δραματικά την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο μειώνοντας το μερίδιό του στα ξένα αποθέματα της χώρας σε ένα ιστορικό χαμηλό μετατρέποντας περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρώ, γιεν Ιαπωνίας και κινεζικό γιουάν αναφέρει το RT.

Το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στο διεθνές χαρτοφυλάκιο συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας μειώθηκε δραματικά σε μόλις τρεις μήνες μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018, από 43,7% σε νέο χαμηλό 21,9%, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκδίδεται ανά 6μηνο.

Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τα αποθέματα δολαρίων αναδιανεμήθηκαν για να αυξήσουν το μερίδιο του ευρώ στο 32% και το μερίδιο του κινεζικού γιουάν στο 14,7%. Ένα άλλο 14,7% του χαρτοφυλακίου επενδύθηκε σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας (6,3%), του γιεν Ιαπωνίας (4,5%), καθώς και των καναδικών (2,3%) και των αυστραλιανών (1%) δολαρίων.

Τα συνολικά ενεργητικά της Κεντρικής Τράπεζας σε ξένα νομίσματα και χρυσό αυξήθηκαν κατά 40,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, φθάνοντας τα 458,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία ξεκίνησε το πρωτοφανές ντάμπινγκ των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου τον Απρίλιο και το Μάιο του περασμένου έτους, εν μέσω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Το τεράστιο ξεπούλημα των 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη συνέπεσε με την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους επιχειρηματίες, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ανοιχτά ότι οι αμερικανικές κυρώσεις και πιέσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να βρει εναλλακτικά νομίσματα διακανονισμού στο αμερικανικό δολάριο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικονομίας της χώρας. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, επιδιώκουν επίσης να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail