Πολύ σημαντική Συμφωνία για την Ελλάδα: Θα είναι η πύλη του Ιράν για μεταφορές στην Ευρώπη

Freepen.gr - Η υπογραφή προσφάτως ενός MOU για τον εξορθολογισμό των μεταφορών μεταξύ Ιράν και Ελλάδας θα μετατρέψει τη χώρα μας σε κέντρο για την εξαγωγή ιρανικών προϊόντων στη γηραιά ήπειρο, δήλωσε Majid Movafeq Qadiri, επικεφαλής του Μικτού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ελλάδας στο Iran Daily και τον Sadeq Dehqan.

"Με βάση το Μνημόνιο Συμφωνίας, η Ελλάδα θα αποτελέσει κόμβο για τη διαμετακόμιση του Ιράν και οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του εμπορίου Ιράν-ΕΕ" σημειώνει ο Qadiri.

Ιρανοί και Έλληνες αξιωματούχοι υπέγραψαν τη σύμβαση των 18 παραγράφων στην Τεχεράνη τον περασμένο Μάιο για να διευκολύνουν τη μεταφορά αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει έναν διάδρομο, που ονομάζεται «Περσικός Κόλπος-Μαύρη Θάλασσα», που προσδιορίζει τη μεταφορά ιρανικών αγαθών από τον Περσικό Κόλπο στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Βουλγαρία και στη συνέχεια την Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη, δήλωσε ο Qadiri.

Ο ίδιος επεσήμανε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες Ιράν-ΕΕ για την εξεύρεση ενός ειδικού μηχανισμού πληρωμών για τη διατήρηση του εμπορίου, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία θα αυξήσει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας καθώς η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς της.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία - οι Ευρωπαίοι που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015 - έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να βρουν μέτρα για τη διατήρηση των οικονομικών ωφελειών για την Τεχεράνη, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποσύρθηκε από τη συμφωνία το Μάιο και επανέλαβε τις κυρώσεις στο Ιράν.

Το Ιράν και η ΕΕ διαπραγματεύονται ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό για τη συνέχιση των συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο μηχανισμός, γνωστός ως Μηχανισμός Ειδικός Σκοπός (Special Purpose Vehicle - SPV), θα λειτουργούσε ως κέντρο εκκαθάρισης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στην αντιστοίχιση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν για την αγορά αγαθών της ΕΕ, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις που βασίζονται στην παγκόσμια χρήση του δολαρίου για πετρέλαιο εμπορία.

Πετρέλαιο και λοιπό εμπόριο

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την Ελλάδα έφθασαν σχεδόν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, δήλωσε ο Qadiri, προσθέτοντας ότι το Ιράν εξήγαγε επίσης πετρέλαιο αυτοκινήτων αξίας 838 εκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή χώρα κατά το έτος που έληξε στις 20 Μαρτίου.

Το Νοέμβριο, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των οκτώ χωρών που έλαβαν τις απαλλαγές των ΗΠΑ για να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο.

Αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, ο Qadiri δήλωσε ότι το Ιράν εξήγαγε στην Ελλάδα αγαθά αξίας άνω των 35 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εισαγωγές του έφθασαν τα 21 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

"Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 32% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25%."

Ο επικεφαλής του Μικτού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ελλάδος δήλωσε ότι οι εξαγωγές του Ιράν προς την Ελλάδα σημείωσαν έξι φορές αύξηση σε σχέση με ό, τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Είπε επίσης ότι το Ιράν ήταν ικανό να μετατρέψει το εμπορικό έλλειμμα 10 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια σε εμπορικό πλεόνασμα 14 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Ο Qadiri ανέφερε ότι οι εξαγωγές του Ιράν προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 23.000 τόνους πέρυσι καταγράφοντας μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με 4.000 τόνους που εξήχθησαν πριν από πέντε χρόνια.

"Κατά μέσο όρο, τα ιρανικά αγαθά που εξήχθησαν στην Ελλάδα ανήλθαν το προηγούμενο έτος σε 1.508 δολάρια ανά τόνο", πρόσθεσε.

Τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα του Ιράν προς την Ελλάδα ήταν τα πλαστικά προϊόντα (14,4 εκατομμύρια δολάρια), τα αποξηραμένα φρούτα (9 εκατομμύρια δολάρια), οι πολυεστέρες (7 εκατομμύρια δολάρια), τα επενδύματα δαπέδου (4,9 εκατομμύρια δολάρια) και τα προϊόντα πολυαιθυλενίου (1,5 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Qadiri πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξήγαγε κυρίως πολυμερές, ιατρικό και οδοντιατρικό εξοπλισμό, προϊόντα χύτευσης, οικιακές συσκευές, χαρτί και σύρμα σιδήρου στο Ιράν.

Τέλος υπογράμμισε ότι το Ιράν και η Ελλάδα μπορούν επίσης να επεκτείνουν τους δεσμούς στον τομέα του τουρισμού, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας τροφίμων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail