Πρόωση με αέρα και φυσαλίδες σε σύγχρονα πλοία για λιγότερο καύσιμο

Freepen.gr - Στόχο να μειώσει κατά 50% ως το 2050 τις εκπομπές του CO2 έχει θέσει η ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς παράγει ετησίως 1.000.000.000 τόνους. Στα πλαίσια αυτά αναζητούνται νέα συστήματα τα οποία συνδυαστικά μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση του πλοίου σε καύσιμα.

Ένα από αυτά είναι ο λιπαντικός εξαερισμός μέσω φυσαλίδων που δημιουργούν ένα στρώμα μέσα στο νερό και επιτρέπουν στο πλοίο να ολισθαίνει καλύτερα. Ένα άλλο σύστημα είναι οι κάθετοι ρότορες που λειτουργούν όπως οι ανεμογεννήτριες επιτρέποντας στον πλοίαρχο να εκμεταλλευτεί την ενέργειά τους μειώνοντας τη λειτουργία της κύριας μηχανής.

Φυσικά το κόστος όλων αυτών των νέων τεχνολογιών είναι εξαιρετικά υψηλό ενώ απολαμβάνουν μέχρι σήμερα περιορισμένης χρήσης. 

Το σύντομο βίντεο του Nick Holland για το BBC μας δίνει μια πρώτη καλή εικόνα:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail