Γιατί δεν πρόκειται να πέσει τουφεκιά μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας


Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι υψίστης σημασίας για τα Ρωσικά συμφέροντα αφού πέραν όλων των άλλων, σημαίνει ότι η Μόσχα έχει πλέον πλήρη έλεγχο των στενών του Κερτς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Αζόφ.

Δημήτρης Τσαΐλας
Υποναύαρχος ε.α.

Οι ουκρανικές αρχές δεν ελέγχουν πλέον το λιμάνι του Κερτς στην ανατολική Ουκρανία. Η διμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διέπει το θαλάσσιο έλεγχο μέσω των στενών του Κερτς καταργήθηκε.

Επίσης τα στενά αποτελούν σημείο εισόδου στις μεγάλες ποτάμιες οδούς της Ρωσίας. Η Αζοφική Θάλασσα συνδέεται με τον ποταμό Δόν και το Βόλγα, μέσω του καναλιού Βόλγα Δον. Με τη σειρά του, ο Βόλγας εισρέει στην Κασπία θάλασσα. Επομένως τα στενά του Κερτς είναι υψίστης στρατηγικής σπουδαιότητας. Το κανάλι Κερτς επιτρέπει στα ποντοπόρα σκάφη να διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα στη θάλασσα του Αζόφ.

Η γέφυρα που κατασκευάστηκε είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη προς τις σιδηροδρομικές μεταφορές που συνδέουν τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη με τη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας, το Καζακστάν και την Κίνα. Ως εκ τούτου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρασιατικού Έργου.

Η γέφυρα του Κερτς που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2018 είναι υπό τη ρωσική κυριότητα και έλεγχο. Το στενό του Κερτς βρίσκεται μέσα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και στις δύο πλευρές του στενού. Τα γεωοικονομικά συμφέροντα θα αφήσουν να γίνει πόλεμος, και να διαταραχθούν οι οικονομίες τους;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail