Στις φλόγες το Παρίσι - Ο Μακρόν δε φαίνεται να μακροημερεύει κι ας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει

Φωτο: Wladimir Garcin / Le Figaro 1/12/2018
Τα επεισόδια στο Παρίσι για την αύξηση της τιμής στην βενζίνη δεν έχουν προηγούμενο. Θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε μόνο με τον Μάη του 68, όταν το κέντρο του Παρισιού είχε πάλι καεί.


Το 2005 οι αναταραχές είχαν επίκεντρο τα γκέτο των προαστίων και όχι το κέντρο. Πρωταγωνιστές τότε ήταν μετανάστες και Γάλλοι δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά καίγεται το κέντρο της πόλης. Αφορμή οι διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων. Καίγονται πανάκριβες γειτονιές, καίγεται όλη η περιοχή της Αψίδας του Θριάμβου, όπου βρίσκονται όλα τα καταστήματα των οίκων μόδας και τα λουξ ξενοδοχεία, καίγεται το σικ 16ο διαμέρισμα, καταστρέφεται όλη η χριστουγεννιάτικη περίοδος, διαλύεται ο τουρισμός, οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες απευθύνουν εκκλήσεις στην κυβέρνηση για βοήθεια.

Μέχρι τώρα έχουν σπάσει τράπεζες, κτίρια και έχουν πυρπολήσει πολλά αυτοκίνητα. γίνεται παντού πλιάτσικο. Μόλις έκαναν επίθεση στο κατάστημα Chanel. Υπάρχουν 80 τραυματίες εκ των οποίων οι 16 είναι αστυνομικοί και έχουν γίνει 183 συλλήψεις ως τώρα.

Διατηρώ μία επιφύλαξη για το κατά πόσο οι τύποι που σπάνε είναι "κίτρινα γιλέκα" και όχι αλητεία. Ανθρωποι που συμμετείχαν στην διαδήλωση έκαναν κλοιό γύρω από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, προκειμένου να μην καταστραφεί από τους χουλιγκάνους που εκείνη την ώρα έσπαγαν τα πάντα γύρω από την Αψίδα. Πολλοί διαδηλωτές καταγγέλουν ότι εγκλωβίστηκαν στα σημεία και ότι αυτοί που σπάνε δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς.

Να σημειωθεί ότι το κίνημα αυτό δεν έχει αρχηγό, πολλοί διανοούμενοι έχουν ταχθεί με τον κόσμο και αν και ο Μακρόν προσπαθεί να δείξει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ως φαίνεται η κατάσταση έχει φύγει από τον έλεγχο του.

Οπως το πάει ο Μακρόν θα είναι ο Πρόεδρος με την μικρότερη θητεία στα Champs - Elysées.

Η νύχτα θα είναι μεγάλη στο Παρίσι. Πονάει η καρδιά μου για τις καταστροφές και για την κατάντια αυτής της όμορφης και περήφανης χώρας, που το ανδρείκελο την έκανε πατσαβούρα. Δεν το άξιζαν αυτό οι Γάλλοι, όπως και οι Ελληνες δεν αξίζαμε αυτή την κατρακύλα. Οχι, καλέ δεν φταίει η ΕΕ. Τυχαίο να έχουμε παντού τα ίδια χάλια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail