«Δε θα αφήσουμε σε ησυχία Ιάπωνες, Νορβηγούς και Ισλανδούς - Τώρα θα τους κυνηγήσουμε στο Βόρειο Ημισφαίριο»

 Photo Credit: Sea Shepherd / Simon Ager
Freepen.gr - Από το 2002, η Sea Shepherd αντιτίθεται στις ιαπωνικές επιχειρήσεις φαλαινοθηρίας στο Sanctuary Whale του Νότιου Ωκεανού με αποστολές στα ύδατα της Ανταρκτικής το 2002, ακολουθούμενη από συνεχείς εκστρατείες από το 2005 έως το 2017.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σώθηκαν πάνω από 6.000 φάλαινες από τα καμάκια των ιαπωνικών εμπορικών φαλαινοθήρων που παρουσιάζονταν ως ερευνητικά σκάφη χάρη σε παρεμβάσεις της Sea Shepherd.

Το 2017, η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες ασφαλείας για να αποτρέψει τη Sea Shepherd από την εμπλοκή με τους φαλαινοθηρικούς στόλους. Αυτά τα μέτρα ασφάλειας περιλάμβαναν παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο στρατιωτικού επιπέδο.

Αν και αυτό εμπόδισε τη Sea Shepherd να επιστρέψει στο Νότιο Ωκεανό το 2018, οδήγησε επίσης την Ιαπωνία να δαπανήσει τεράστιους πόρους για τη συνεχή ασφάλεια. Με άλλα λόγια, το κόστος πρόληψης της παρέμβασης του στόλου της Sea Shepherd έγινε πολύ δαπανηρό.

Photo Credit: Sea Shepherd / Glenn Lockitch

Αυτό και η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που εξέθεσε την ιαπωνική έρευνα ως δόλια, σε συνδυασμό με την παγκόσμια καταδίκη των δραστηριοτήτων των Ιαπώνων φαλαιοθηρών στο Νότιο Ωκεανό, κατά τη γνώμη του καπετάνιου Paul Watson της Sea Shepherd οδήγησαν στην απόφαση αυτή να δηλώσει ότι θα αναλάβουν ανοιχτά δραστηριότητες κατά της εμπορικής φαλαινοθηρίας .

Το καμουφλάζ της "ερευνητικής" φαλαινοθηρίας για επιστημονικούς σκοπούς καταρρέει και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως δικαιολογία για το κυνήγι φαλαινών. Αυτό θα είναι το τελευταίο έτος δραστηριοτήτων ιαπωνικής φαλαινοθηρίας στον Νότιο Ωκεανό.

Photo Credit: Sea Shepherd / Garry Stokes

Ο στόχος της Sea Shepherd να τερματιστεί η σφαγή φαλαινών στο Ιερό Φάλαινας του Νότιου Ωκεανού έχει πραγματοποιηθεί. Αυτή συνιστά μια νίκη για την εκστρατεία ώστε να καταστεί ο Νότιος Ωκεανός μια ζώνη ελεύθερη της φαλαινοθηρίας.

Εάν η Ιαπωνία αποφασίσει να αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), όπως έχει προμηνύσει, θα επιτρέψει στην IWC να καταργήσει άμεσα τη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ημισφαίριο.

Η Ιαπωνία θα προσχωρήσει τώρα σε εκείνη την ομάδα χωρών μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία ως απατεώνες που παρανόμως κυνηγούν φάλαινες στο Βόρειο Ειρηνικό και το Βόρειο Ατλαντικό

Photo Credit: Sea Shepherd / Garry Stokes

Ο πόλεμος των φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό θα τελειώσει σύντομα. Το επίκεντρο τώρα πρέπει να είναι το Βόρειο Ημισφαίριο, σημειώνει η οργάνωση.

Η Sea Shepherd εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση αυτή από την Ιαπωνία και τη θεωρεί θετική εξέλιξη.

Ο καπετάνιος Πολ Γουότσον εξέδωσε δήλωση λέγοντας: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε το τέλος της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό. Είμαστε ευτυχείς που σύντομα θα έχουμε ένα καταφύγιο φαλαινών στο Νότιο Ατλαντικό και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στα τρία εναπομείναντα έθνη φαλαινοθηρίας της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας και της Ισλανδίας. Η φαλαινοθηρία ως «νομική» βιομηχανία έχει λήξει. Το μόνο που μένει είναι να σκουπιστεί από τους πειρατές".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail