Επεισόδιο Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας: "Προς καταδρομικό 971, γιατί έχετε στρέψει την κεραία σας πάνω μας;"

Freepen.gr - Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι ένα νοτιοκορεατικό ναυτικό πολεμικό πλοίο κλειδώνει με το ραντάρ ανίχνευσης στόχων ιαπωνικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το 13λεπτο βίντεο δείχνει τη θερμή συνάντηση της 20ής Δεκεμβρίου, στην οποία ένα ιαπωνικό αεροσκάφος περιπολίας P-1 επιθεωρεί το ναυτικό σκάφος Gwanggaeto-daewang της Δημοκρατίας της Κορέας (ROK) και το σκάφος διάσωσης ROK Sambongho 5001.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε γρήγορα, αφού το αεροπλάνο πέταξε πολύ κοντά και χαμηλά πάνω από το νοτιο-κορεατικό καταδρομικό και στη συνέχεια φέρεται να κλειδώθηκε από το ραντάρ ανίχνευσης στόχων του πλοίου, που χρησιμοποιείται για το κλείδωμα στόχων προκειμένου να πληγούν με πύραυλο ή άλλο βλήμα.



"Εκπέμπει ραντάρ ... εκπέμπει ραντάρ ελέγχου στόχου", λέει ένα μέλος του πληρώματος στο αεροπλάνο περιπολίας.

Απομακρυνόμενο το αεροσκάφος από το πολεμικό πλοίο προσπαθεί να επικοινωνήσει με το καταδρομικό μέσω διάφορων καναλιών:

"Korean naval ship, Korean naval ship, 
hull number 971, hull number 971, 
this is Japan Navy, this is Japan Navy,
We observed that your FC antenna is directed at us. What is the purpose of your act? Over."

Ωστόσο δεν υπήρξε καμία απάντηση από το πλοίο. Εντούτοις το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε το βίντεο "μονόπλευρο", προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντικειμενική απόδειξη". Η Σεούλ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Τόκιο, αλλά εξήγησε ότι το πολεμικό πλοίο αναζητούσε ένα βόρειο κορεατικό αλιευτικό σκάφος που είχε παρασυρθεί κοντά στα ενδοκορεατικά θαλάσσια σύνορα, αναφέρει το AFP.

"Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, το καταδρομικό Gwanggaeto έλαβε μέρος σε μια κανονική επιχείρηση διάσωσης και παραμένει ως γεγονός ότι το πλοίο δεν χρησιμοποίησε [το ραντάρ]", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

"Αντ 'αυτού, είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι το ιαπωνικό αεροσκάφος περιπολίας πραγματοποίησε πτήση χαμηλού υψόμετρου με απειλητικό τρόπο εναντίον του πλοίου μας, το οποίο συμμετείχε σε ανθρωπιστική αποστολή διάσωσης".

Απελευθερώνοντας το πλάνο, η Ιαπωνία τόνισε ότι τα αεροσκάφη της "πετούσαν σε ένα ορισμένο ύψος και απόσταση αρκετά ασφαλή από το καταδρομικό".

Η δημοσίευση του βίντεο έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων από τις δύο χώρες για να εξετάσουν το συμβάν. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Takeshi Iwaya δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι επέτρεψε την απελευθέρωση του βίντεο για να αποδείξει ότι οι δυνάμεις της χώρας είχαν ενεργήσει κατάλληλα, ανέφερε το AFP.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail