Η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλα παιχνίδια πολέμου στην Αρκτική το 2019 - Ο χάρτης των διεκδικήσεων - 500 νέες εγκαταστάσεις από το 2014

Η Μόσχα ανεβάζει τις απαιτήσεις της στην Αρκτική καθώς οι πάγοι λιώνουν ταχύτατα, με μεγάλη στρατιωτική άσκηση που περιλαμβάνει πλοία, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και αεροσκάφη.

News.com.au
Απόδοση Freepen.gr 

Η Αρκτική θερμαίνεται. Και δεν οφείλεται μόνο στην αλλαγή του κλίματος. Η εμφάνιση νέων θαλάσσιων οδών και η πρόσβαση σε κάποτε απομονωμένους πόρους καθώς υποχωρούν οι πάγοι οδηγούν τη Μόσχα στην αύξηση και υποστήριξη των απαιτήσεών της.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η ρωσική πολεμική μηχανή θα δείξει την ικανότητά της  να ασκεί τη στρατιωτική του δύναμη στα βόρεια σύνορα τον ερχόμενο  Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Η άσκηση Tsentr-2019 θα φέρει σε επαφή τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, τον Στόλο του Ειρηνικού και την Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια σε αυτό που χαρακτηρίζεται «σοβαρή δοκιμασία των ικανοτήτων μάχης των στρατευμάτων της Αρκτικής».



ΠΥΡ ΚΑΙ ΠΑΓΟΣ

Το 2018, οι ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις συνδυάστηκαν σε μια σπάνια επίδειξη συντονισμένης στρατιωτικής άσκησης στις βόρειες περιοχές της Σιβηρίας και της Μογγολίας. Πάνω από 300.000 στρατιώτες, 36.000 τανκς και 1000 αεροσκάφη συμμετείχαν.

Η ακριβής κλίμακα της άσκησης Tsentr-2019 δεν είναι ακόμα βέβαιη. Ωστόσο, η Μόσχα αναφέρει ότι θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ασκήσεων της επόμενης χρονιάς και η κλίμακα της επιχείρησης απαιτεί την επέκταση και την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής των βορείων λιμένων.



Η κρατική υπηρεσία στρατιωτικών ειδήσεων Izvestia αναφέρει ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των Novaya Zemlya και των Νέων Σιβηρίων Νήσων, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας. Σκοπός είναι να δοκιμαστεί μια σειρά από νέα όπλα και να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών στις μονάδες αεράμυνας, τα τεθωρακισμένα, τα οχήματα παντός καιρού και τον εξοπλισμό υποστήριξης.



Καθώς η άσκηση θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, οι συνθήκες για στρατιωτικές δυνάμεις που ασκούν μάχες στο εσωτερικό του Αρκτικού Κύκλου δεν θα είναι ευχάριστες, σημειώνει στην Izvestia στρατιωτικός εμπειρογνώμονας καθώς ο λιωμένος, χαλαρός πάγος μετατρέπει την περιοχή σε βάλτο.

"Αλλά στην Αρκτική, τα συντάγματα και οι στρατοί δεν παλεύουν", είπε. «Το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου είναι η πλέον ευνοϊκή περίοδος για το στόλο, αφού τα νερά των παράκτιων θαλασσών θα είναι χωρίς πάγο».

Η Izvestia σημειώνει ότι 500 νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν χτιστεί στην περιοχή της Αρκτικής κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης σχέδια για συνέχιση της οικοδόμησης της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της στην Αρκτική κατά το επόμενο έτος.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από χρόνια αυξημένης δραστηριότητας στην Αρκτική, την οποία η Μόσχα έχει αναδείξει ως ύψιστη προτεραιότητα λόγω του ορυκτού πλούτου και της στρατιωτικής σημασίας της.

"Θα τελειώσουμε την κατασκευή υποδομών το 2019 για να φιλοξενήσουμε μονάδες ραντάρ αεροπορικής άμυνας και σημεία αεροναυτιλίας στα νησιά Sredny και Wrangel και στο ακρωτήριο Schmidt στη ρωσική Αρκτική", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Σημείωσε επίσης σε συνάντηση του υπουργείου παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η στέγαση στρατιωτικού προσωπικού και η περαιτέρω υποδομή των αερομεταφορών είχαν ολοκληρωθεί σε άλλα μέρη της Αρκτικής,



Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια σειρά στρατιωτικών και επιστημονικών βάσεων στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, με το ενδιαφέρον για την περιοχή να αυξάνεται καθώς οι ανερχόμενες θερμοκρασίες ανοίγουν διαδρομές ναυσιπλοΐας και καθιστούν ευκολότερη την εκμετάλλευση των δυσπρόσιτων ορυκτών πόρων.

Ο Πούτιν πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στην Αρκτική και πέρυσι δήλωσε ότι η περαιτέρω εξερεύνηση και εξόρυξη πρώτων υλών από την περιοχή ήταν "εξαιρετικά σημαντική".

Το NATO αυτό το έτος πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κοντά στα σύνορα της Αρκτικής της Ρωσίας με τη Νορβηγία, την Trident Juncture 2018 με τη Φινλανδία να κατηγορεί τη Μόσχα για ηλεκτρονικές παρεμβολές στα σήματα των GPS στην περιοχή κατά τη διάρκεια των ελιγμών.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail