Ζούμε την πτώχευση της σωφροσύνης και του consensus στην αφθονία των παχυλών λόγων

Όσο η αφθονία των παχυλών λόγων στην πολιτική ανεβαίνει, τόσο και ο πληθωρισμός της πολιτικής ανοησίας επιτείνεται. Εξαιτίας των κενών περιεχομένου λέξεων, μια ολόκληρη κοινωνία εθίστηκε να συναλλάσσεται με κάλπικες αξίες και έωλες προσδοκίες.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Και απορούμε για την κατάντια μας! Συνεχής η προσφυγή στον πολιτικό υπερρεαλισμό, στη γλώσσα του, που δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο. Αυτές οι μέθοδοι πολιτικής φυγής στο φανταστικό και υπερβολικό ή και στο εξωφρενικό, έχουν αποδεκατίσει τούτη την κοινωνία. Το ταξίδι στο απίθανο είναι ξεκίνημα χωρίς προορισμό, μια βραχύπνοη ταλαιπωρία.

Από το ταξίδι στο απίθανο, που "οργανώνει" ο πολιτικός καιροσκοπισμός, γυρίζει μια κοινωνία περισσότερο δαρμένη και ηττημένη, απ' ό,τι αν είχε πάει να εξερευνήσει μια ζούγκλα. Η ζούγκλα είναι ζωή, το απίθανο είναι ένα κενό.

Η πολιτική σε τούτο τον τόπο συνεχώς αυτοδιαψεύδεται. Η νέα βαβέλ των κενών πολιτικών λόγων κατατρόπωσε τη σύνεση και τη λογική, προκάλεσε την απόλυτη σύγχυση σε μια κοινωνία χωρίς κοινούς στόχους και με εμφανή την έλλειψη consensus. Η καταφυγή στις ουτοπίες εκφράζει μια λύση της απελπισίας.

Αλλά η ζωή έχει διδάξει πως τα κενού περιεχομένου λόγια συνθέτουν "λύσεις απελπισίας", ακόμη κι αν συνθέτουν ένα σκηνικό λύσεων. Δεν είναι λύσεις. Είναι καταργήσεις βίαιες των προβλημάτων, περίπου ισοδύναμε με κοινωνική αυτοκτονία. Ζούμε σ' έναν κόσμο γεμάτο από ιδανικούς αυτόχειρες.

Η φωνή του μέτρου και της σωφροσύνης εκλείπει. Υπάρχει πάντα μια κρυφή αυταρέσκεια πίσω από τις λεκτικές καταγγελίες, κάποια διάθεση στόμφου. Πολιτικοί, παράγοντες και παραγοντίσκοι σε τούτη τη χώρα αγαπάνε την πανηγυρική αυτοκαταδίκη όσο και τον πανηγυρικό αυτοθαυμασμό.

Πρόκειται για μια ροπή στη διαστροφή ανομολόγητη. Στην ουσία, εξυπηρετεί οργανωμένα συμφέροντα ή και την ανάγκη αυτοκολακείας. Οσο κι αν προσπαθούν να αποδείξουν με το μπλα - μπλα ότι αξίζουν περισσότερο από τα έργα τους, τόσο αυτοπαγιδεύονται.

Δεν αξίζουμε περισσότερο από τα έργα μας, όχι! Οι πράξεις μας εκφράζουν, όχι τα λόγια. Τα λόγια, μόνο την υποκρισία υπηρέτησαν πάντοτε!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail