Υπάρχει ζωή μετά τα μνημόνια;

Free-Photos / pixabay
Το ερώτημα αυτό είναι καθαρά ρητορικό, αφου κανείς πια δε θα περίμενε οτι μετά απο 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και με τη χώρα σε τροχιά ξεπουλήματος επιχείρησης που πτωχεύει,οτι κάτι θα άλλαζε.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Προχωράμε προς το 2060 , όπου θεωρητικά θα τελειώσει το μαρτύριο της χώρας, με 2 γενιές χαμένες απο χέρι. και με δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής δανείων που πάρθηκαν για να κρύψουν τα εγκλήματα των πολιτικών και των δανειστων.

Θα θυμόσαστε προφανώς την απίστευτα αστεία δικαιολογία του ΔΝΤ, "Συγγνώμη αλλά κάναμε λάθος στον πολλαπλασιαστή και στους υπολογισμούς"

Οι σημερινοι 50αρηδες δεν έχουν πια σε κάτι να ελπίζουν είτε στο χώρο της εργασίας, όπου θεωρούνται πια καμμένα χαρτιά είτε στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, περιμένοντας μάταια μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον.

Οι 20 χρονοι, το μέλλον της χώρας θα συνεχίζει να μεταναστεύουν ή θα αρκεστούν να φυτοζωούν, ελπίζοντας καλύτερες μέρες μέχρι το 2060 , τότε που θα έχουν φτάσει την ηλικία των 62 ετών.

Τι θα πει ο σημερινός πολιτικός είτε των Συριζανελ ή του οποιουδήποτε διαδόχου μνημονιακού πολιτικού σχήματος στους νέους;
-Κάντε υπομονή μέχρι τα 62
-Συγγνώμη εμείς τα φάγαμεαλλά εσείς θα τα πληρώσετε
-Αν θέλετε να έχετε μέλλον μεταναστεύστε και εμείς θα φροντίσουμε να εποικίσουμε τη χώρα με "καλοδεχούμενους" τριτοκοσμικούς μετανάστες για να συνεχίσουμε το φαγοπότι

Η μεγαλύτερη ζήτηση στο χώρο της εργασίας της Ελλάδας του 2018 είναι κυρίως για εποχιακους υπαλλήλους στον τουριστικό τομέα ή για υπαλλήλους γενικών καθηκόντων, τη στιγμή που σε άλλες χώρες του εξωτερικού υπάρχει λόγω της μεγάλης ανάπτυξης, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Τη στιγμή που οι πολλές εθνικές οικονομίες είναι σε τροχιά ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και τα πλεονάσματά της θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα να προέρχονται όχι απο την ανάπτυξη αλλά απο τη στυγνή φορολόγηση κοντά στα όρια της φτώχειας που και αυτά μειώνονται ή παραμένουν σταθερά.

Μέχρι το 2060 οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μας έχουν ξεπεράσει και τα όρια της ελληνικής φτώχειας θα είναι πάνω μόνο απο τα όρια φτώχειας των πολύ φτωχών κρατών, όπως της Ρουμανίας, της Fyrom και της Αλβανίας.

Η Τσεχία, η Εσθονία,η Πορτογαλία ήδη μας έχουν ξεπεράσει, η Σλοβακία αναμένεται να μας ξεπεράσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια,η Λιθουανία και η Πολωνία μέσα στην επόμενη δεκαετία,η Βουλγαρία σίγουρα μέχρι το 2060.

Πολύ θα ήθελα να υπήρχε μια κρυστάλλινη σφαίρα που προβλέπει το μέλλον , να την έτριβα στα μούτρα των μιζαδόρων "εκσυγχρονιστών" το 2002, τότε που ο αρχηγός της παράταξής τους έλεγε «Φτιάχνουμε μία ισχυρή Ελλάδα που στηρίζεται σε μία ισχυρή οικονομία και μία ισχυρή κοινωνία» ή το 1999 που μιλούσε για τη νέα Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα



Τότε που αν ο κόσμος γνώριζε για την αρπαγή του πλούτου της χώρας που μόλις είχε αρχίσει με τις μίζες και τον υπερδανεισμό για ανούσια έργα και προμήθειες, θα τους είχε πάρει με τις πέτρες αντί να τους χειροκροτάει σαν ηλίθιος



Η "ισχυρή Ελλάδα" είναι εδώ με το γενικό δείκτη τραπεζών εδώ και μερικά χρόνια να σχηματίζει σχεδόν ευθεία γραμμή, νεκρές ουσιαστικά, με τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις να είναι απαγορευτικά και μη ανταγωνισιμα με αυτά των τραπεζών του εξωτερικου.

Τα καταναλωτικά προϊόντα, τα τρόφιμα, στην Ελλάδα του 2018 είναι ακριβότερα απο αντίστοιχα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος ζωής το ίδιο ή υψηλότερο, την ίδια στιγμή που η πραγματική ανεργία σε απόλυτους αριθμούς (και όχι η μαϊμουδένια που προκύπτει απο ερωτηματολόγιο) καλπάζει, οι μισθοί έχουν φτάσει στα επίπεδα πρώην χωρών του ανατολικού μπλόκ, ενώ η φορολογία έχει φτάσει σε επίπεδα Ελβετίας ή Σουηδίας, χωρίς φυσικά να υπάρχουν ανταποδοτικά ωφέλη.

Με εγκληματικότητα να θυμίζει Μεξικό και Κολομβία, με τους αστυνομικούς να τρώνε ξύλο αντί να επιβάλλουν το νόμο, με τη χώρα να εποικίζεται καθημερινά με οικονομικούς μετανάστες που εισέρχονται κατα χιλιάδες, το μέλλον δεν φαίνεται να διαγράφεται και τόσο ρόδινο.

Λεωφορεία να δέχονται λιθοβολισμούς και σφαίρες, αστυνομικοί να ξυλοκοπούνται, τραγελαφικές καταστάσεις όπου ακριβοπληρωμένοι ασύρματοι δε λειτουργούν με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να επικοινωνούν με τα κινητά τους, παραπέμπουν σε χώρα-ανέκδοτο και όχι ευρωπαϊκή χώρα.

Το μέλλον προμηνύεται εφιαλτικό και όσο ακόμα και αν περιμένει κάποιος τον "από μηχανής θεό" να σώσει τη χώρα το μόνο σίγουρο είναι οτι έχει περισσότερες ελπίδες να πιάσει 10 φορές συνεχόμενες το joker παρά να δεί τη ζωή του και τον παιδιών του να καλυτερεύει.

Άλλες επαναστάσεις ξεκίνησαν απο τα βουνό, άλλες με τον εξαθλιωμένο όχλο να εισβάλλει στα κυβερνητικά κτίρια, καμμία όμως μα καμμία δεν ξεκίνησε απο τους καναπέδες περιμένοντας ένα θαύμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail