Ο πόλεμος των Ψαριών σε Απω Ανατολή, Ινδικό και Ειρηνικό - Η Κίνα ως αλιέας του 37% της παγκόσμιας παραγωγής και οι κίνδυνοι

Quangpraha / pixabay
Ο αλιευτικός στόλος της Κίνας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαφορών στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και η επέκταση του στόλου της Κίνας στον Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό ενδέχεται σύντομα να δημιουργήσει νέους πονοκέφαλους ασφαλείας για την Αυστραλία.

Lowyinstitute.org / David Brewster
Παρουσίαση Freepen.gr 

Το 2013, η μείωση των αποθεμάτων ιχθύων στα κινεζικά ύδατα, μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών της Κίνας, οδήγησαν τον Xi Jinping να παροτρύνει τους αλιείς του έθνους του: «Κατασκευάστε μεγαλύτερα πλοία και επιχειρήστε ακόμη περισσότερο στους ωκεανούς και πιάστε μεγαλύτερα ψάρια».

Με περίπου 2.500 αλιευτικά σκάφη μακρινών αποστάσεων, η υπερβολικά επιδοτούμενη αλιευτική βιομηχανία της Κίνας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και ωθείται σε όλο και πιο μακρινά νερά. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Κίνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 37% των παγκόσμιων αλιευμάτων μέχρι το 2030, μέγεθος πολλαπλάσιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που εκμεταλλεύεται την αλιεία μακρινών αλιευμάτων ή ασκεί παράνομη αλιεία, αλλά ποτέ δεν έχει συμβεί σε τέτοια κλίμακα. Η εμφάνιση του κινεζικού στόλου σε όλο τον κόσμο αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα για τη διατηρησιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων από την Αργεντινή στη Δυτική Αφρική και από τη Σομαλία στο Κιριμπάτι.

Ωστόσο, παρά τις σοβαρές και βάσιμες περιβαλλοντικές ανησυχίες, δεν πρόκειται μόνο για τα ψάρια. Ο αντίκτυπος της κινεζικής αλιείας έχει σημαντικές στρατηγικές συνέπειες για την περιοχή της Αυστραλίας με διάφορους τρόπους. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι η αλιεία θα αποτελέσει βασικό τόπο διαφορών και περιστατικών που θα εμπλέκουν την Κίνα. Η κατάρρευση των αλιευτικών αποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην περιοχή.

Φαίνεται πιθανό ότι οι μεγαλύτεροι αλιευτικοί στόλοι που κυνηγούν τα φθίνοντα αποθέματα θα καταστήσουν πιθανώς την αλιεία μια όλο και πιο αμφισβητούμενη δραστηριότητα. Ο ανταγωνισμός για την πρόσβαση στην αλιεία θα θέσει τα κράτη σε μεγαλύτερη πίεση για να εγείρουν διεκδικήσεις και να αστυνομεύσουν τις εθνικές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους (ΑΟΖ).

Όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις είναι πιθανές μεταξύ των Κινέζων και των τοπικών αλιέων αλλά και των τοπικών αρχών επιβολής. Οι διαφορές θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Sea Shepherd, η οποία συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές για να πιάσει παράνομους Κινέζους αλιείς στη Γκαμπόν, την Τανζανία και το Τιμόρ Λέστε.

Οι διαμάχες γύρω από την αλιεία θα μπορούσαν εύκολα να δημιουργήσουν ένα νέο σύνολο περιφερειακών σημείων ανάφλεξης. Οι Κινέζοι αλιείς εμφανίζουν συχνά ασυνήθιστη αυτοπεποίθηση και έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποίησαν βία κατά των τοπικών αρχών. Το 2016, ένα αργεντινό λιμενικό σκάφος αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ κατά ενός κινεζικού αλιευτικού που αρνήθηκε να σταματήσει στην ΑΟΖ της Αργεντινής. Τελικά, το αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε αφού προσπάθησε να εμβολίσει το αργεντινό πλοίο, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από το Πεκίνο.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή του κινεζικού ναυτικού και άλλων ναυτικών οργανισμών μπορεί επίσης να αναμένεται για την υποστήριξη των Kινέζων αλιέων. Σε μια άλλη περίπτωση το 2016, τα αλιευτικά σκάφη της Κινέζικης Ακτοφυλακής παρενέβησαν στα ενδοπεριφερειακά ύδατα της Ινδονησίας ή κοντά σε αυτά για να απελευθερώσουν βίαια ένα κινεζικό αλιευτικό σκάφος που είχε κρατηθεί από τις ινδονησιακές αρχές για αλιεία στην ΑΟΖ της Ινδονησίας. Μια πρόσφατη έκθεση του πρώην ναυάρχου του Ναυτικού Τζέιμς Γκόλντρκ χαρτογραφεί αυτά τα είδη πράξεων της γκρίζας ζώνης στον τομέα της ναυτιλίας.

Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να περιπλέξουν σημαντικά ή να οξύνουν τις διαμάχες με τους Κινέζους αλιείς. Το ένα είναι η αυξανόμενη χρήση ένοπλων εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας, που παρατηρούνται ήδη στον Ινδικό Ωκεανό. Ένα άλλο είναι η χρήση του κινεζικού Ναυτικού του "Sea Phantom", πλοία πληροφοριών που μεταμφιέζονται ως αλιευτικά σκάφη. Αυτά μπορεί να επιχειρούν μέσα ή πλησίον των αυστραλιανών υδάτων, εκτός από τα εμφανή πλοία πληροφοριών που αναφέρθηκαν το 2017. Τι θα συμβεί όταν οι τοπικές αρχές επέμβασης δράσουν σε αυτά τα σκάφη;

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η συνέπεια της κατάρρευσης των αλιευτικών αποθεμάτων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει εκτιμήσει ότι το 90% των εμπορικών αποθεμάτων ιχθύων που έχει εντοπίσει έχουν αλιευθεί υπεραλιευόμενα ή αλιεύονται πλήρως, συμπεριλαμβανομένων των 10 πιο εμπορικά παραγωγικών ειδών στον κόσμο. Το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί μόνο εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης, της πτώσης των αποθεμάτων ιχθύων και των ανεπαρκών νομικών διατάξεων.

Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή. Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη για τα αποθέματα ιχθύων στον Ινδικό Ωκεανό καταγράφει την ανακάλυψη δύο «νεκρών ζωνών», μία στην Αραβική Θάλασσα και μια άλλη στον κόλπο της Βεγγάλης, όπου λίγα πλάσματα ζουν σε νερό χωρίς οξυγόνο.

Όπως υποστήριξε η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ, οι απειλές για τη βιωσιμότητα της αλιείας στον Ινδικό Ωκεανό και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν "μια χρόνια και ευρεία πρόκληση" για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Αυστραλία έχει ακόμα πιο άμεσα συμφέροντα.

Η απώλεια περιφερειακών αλιευτικών πεδίων θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις παράκτιες κοινότητες, δημιουργώντας ποικίλες απειλές για την ασφάλεια. Η καταστροφή των αλιευτικών πεδίων της Σομαλίας από τους παράνομους αλιείς ήταν ένας βασικός παράγοντας για τους φτωχούς ντόπιους αλιείς που στράφηκαν προς την πειρατεία. Αυτό προκάλεσε μια διεθνή ναυτική συσσώρευση στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό την τελευταία δεκαετία, η οποία είχε σοβαρές συνέπειες για την περιοχή.

Πολλές χώρες στην περιοχή μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ψάρια για τρόφιμα και ως πηγή εισοδήματος. Στην Ινδονησία, για παράδειγμα, τα ψάρια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών και ο κλάδος της αλιείας απασχολεί περίπου 12 εκατομμύρια.

Τι σημαίνει αυτό για την Αυστραλία; Την ανάγκη αντιμετώπισης της βιωσιμότητας της αλιείας τόσο ως ασφάλεια όσο και ως περιβαλλοντικό ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι η Αυστραλία θα χρειαστεί να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την οικοδόμηση αποτελεσματικών πολυμερών συστημάτων διαχείρισης της αλιείας στη Νοτιοανατολική Ασία, τον Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Αυστραλία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ικανότητας των περιφερειακών ακτοφυλακών να επιβάλλουν τις εθνικές δικαιοδοσίες. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών Marise Payne σχετικά με ένα κέντρο ευαισθητοποίησης σε περιφερειακό θαλάσσιο τομέα για τον Νότιο Ειρηνικό οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη να βοηθηθούν οι γείτονές μας να προστατεύσουν τα αποθέματα ιχθύων τους.

Αλλά και η Αυστραλία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βοήθεια των γειτόνων της στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό, όπου πολλά εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την αλιεία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail