Λύση του μυστηρίου της «ανωνυμίας» των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών



Ένας από τους τυπικούς λόγους για τους οποίους το Σκοπιανό δημοψήφισμα πρέπει να θεωρείται άκυρο είναι πως καλεί σε αποδοχή ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία — διατύπωση που παραβιάζει κατάφωρα το γράμμα και το πνεύμα της Σύμφωνίας.

Του Δημήτρη Γιαννόπουλου

Δηλαδή, πέρα από το γεγονός πως μια μικρή μειοψηφία 36% του εκλογικού σώματος προσήλθε στις κάλπες, και η πλειοψηφία όσων ψήφισαν δεν ήταν καν Σλαβοσκοπιανοί αλλά ...Αλβανοί, υπάρχει επιπλέον πρόβλημα νομιμότητας για το ίδιο το ερώτημα που τέθηκε, γεγονός που δείχνει περιφρόνηση ακόμα και στις παραχωρήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα.

Ολόκληρη η συμφωνία αλλά και η αντιδικία ανάμεσα στις δύο χώρες που προηγήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια, υποτίθεται πως αποβλέπουν στην Ακύρωση της ονομασίας την οποία παράτυπα χρησιμοποιούν τα Σκόπια στο «ερώτημα» του δημοψηφίσματος!

Αλλά και τυπικά παραβιάζεται η ίδια η Συμφωνία αφού σε αυτήν τα Σκόπια έχουν συμβληθεί «ανωνύμως»:

Το «Προοίμιο» της Συμφωνίας, αναφέρει τα δύο συμβαλλόμενα κράτη ως:

«Το πρώτο μέρος, η Ελληνική Δημοκρατία (το «Πρώτο Μέρος») και το δεύτερο μέρος, που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993 (το «Δεύτερο Μέρος»), αναφερόμενα από κοινού ως «τα Μέρη».

Προκύπτει όμως ένα μυστήριο: Γιατί η Συμφωνία δεν χρησιμοποιεί την «προσωρινή» ονομασία πΓΔΜ, αλλά μπερδέυει τους πάντες, αναγκάζοντας ακόμα και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να παραβεί τη Συμφωνία (Προοίμιο, Aρθρο 2) στις 12 Ιουλίου, αφού το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση τα Σκόπια με την «προσωρινή» ονομασία ΠΓΔΜ;

Σύμφωνα με των πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, αυτή η ονομασία δεν υφίσταται ούτε στη προαναφερθείσα απόφαση 47/225 της 8ης Απριλίου 1993 που κάνουν δεκτά τα Σκόπια στον ΟΗΕ χωρίς ...όνομα.

Συγκεκριμένα, η Απόφαση της Γ. Σ. του ΟΗΕ αναφέρει:

«...Έχοντας εξετάσει την αίτηση που εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει να γίνει αποδεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών το Κράτος του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147, και αυτό το Κράτος να αναφέρεται για κάθε σκοπό εντός των Ηνωμένων Εθνών ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», εν αναμονή της διευθέτησης της διαφοράς που έχει προκύψει γύρω από το όνομα του συγκεκριμένου κράτους.»

Με άλλα λόγια, το «ΠΓΔΜ» δεν αποτελούσε επίσημη «προσωρινή ονομασία» erga omnes αλλά αποκλειστικά «για κάθε σκοπό εντός των Ηνωμένων Εθνών».

Συνεπώς, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, που συνέταξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν αναγκασμένος να αναφέρεται στο «δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος» περίπου ως ...ακατονόμαστο!

Από τη μια μεριά, το άσκημο είναι ότι λόγω αυτής της «ανώνυμης» διατύπωσης από τον ΟΗΕ, καμία χώρα σήμερα, εκτός από Ελλάδα και Κύπρο, δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ολες αναγνωρίζουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» — σκέτο!

Το καλό είναι πως η ίδια διατύπωση του ΟΗΕ έχει μπλέξει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια αλυσσίδα παρατυπιών που την καθιστούν Άκυρη και Ανυπόστατη, πέρα από αντιφάσεις στις επιμέρους πρόνοιες και απαιτήσεις που προβλέπουν τα 20 άρθρα της, άσχετα με το φιάσκο της χαμηλής συμμετοχής στο σκοπιανό δημοψήφισμα.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα, ως δημοκρατική πατριωτική πλειοψηφία του 72% των Ελλήνωνν που απορρίπτουν την παράδοση «μακεδονικής» ταυτότητας, τον σφετερισμό ή παραχάραξη ιστορίας, γλώσσας και πολιτισμού σε συνδυασμό με την γεωπολιτική υποβάθμιση του ενδοξότερου και πλουσιότερου κομματιού της Ελληνικής Επικράτειας;

— Διεκδικούμε μια θέση στη Βουλή για να «ακυρώσουμε» τη Συμφωνία «όποτε αυτή κατατεθεί» και ΑΝ ποτέ φτάσει στο Κοινοβούλιο;

— Απαιτούμε τη διενέργεια δημοψηφίσματος από κυβερνήσεις που, όχι μόνο περιφρονούν τη λαϊκή βούληση, αλλά και διάκεινται εχθρικά πρός το συμφέρον και τις προσδοκίες του λαού και του Έθνος;

— Κατηγορούμε προκαταβολικά τον λαό αν δεν μας δώσει το 50% για να ανατρέψουμε «δημοκρατικά» το καθεστώς κατοχής και δικάσουμε τους ενόχους;

Η μήπως πρέπει να δούμε επιτέλους κατάματα την εχθροπάθεια προς την Ελλάδα και την Ιστορία της, με την οποία έχουν γαλουχηθεί γενεές Σλάβων και Αλβανών στα Σκόπια, ώστε να δείχνουν με κάθε ευκαιρία (όπως έκαναν στο «δημοψήφισμά» τους), πόσο ανεπίδεκτοι είναι, ακόμα και στη πιο γενναιόδωρη παραχώρηση;

1. — Συμφωνούμε λοιπόν πως ο ανθελληνικός «μακεδονισμός» τους συντηρείται τεχνητά για να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους, εσωτερικούς και εξωτερικούς Εχθρούς της Ελλάδας, όχημα κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας!

2. — Απαιτούμε Αναστολή κάθε συμφωνίας ή διαπραγμάτευσης για «σύνθετη ονομασία» με χρήση του όρου Μακεδονία!

3. — Διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να μοιραστεί την ελληνική ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των Μακεδόνων με άλλο εθνος-κράτος στα σύνορά της, και

4. — Αναγνωρίζουμε έθνος κράτος των Σκοπίων μόνο με την επίσημη ονομασία Δημοκρατία του Βαρδάρη ή Βαρντάρσκα, μέχρι οι πολίτες του να επιλέξουν την ίδια ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail