Βαυαροκρατία στην Ελλάδα - Πως οι αντιβασιλείς ρούφηξαν την περιουσία των Μοναστηριών

Η εξωφρενική δήλωση του Γερμανού της προάλλες ότι «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα κάποια χρόνια, κρίμα που δεν το έκαναν για περισσότερο» μας θύμισε την Βαυαροκρατία, η οποία ακολούθησε την δολοφονία του Καποδίστρια.


Το 1833 και 1834 η Αντιβασιλεία του Όθωνα (2 Καθολικοί και 1 Προτεστάντης, αν θυμάμαι καλά, αλλά ο Προτεστάντης είχε το πάνω χέρι στα θέματα αυτά), διέλυσε 416 Μοναστήρια. Λίγο μετά, το 1836, άρπαξε την περιουσία όλων των Μοναστηριών, υποτίθεται με αφορμή ένα «Εκκλησιαστικό Ταμείο», αλλά τα χρήματα εξαφανίστηκαν.

Ο Χρήστος Γιανναράς στα βιβλία του περιγράφει πώς οι Βαυαροί εκτός από τα Μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα, διέλυσαν πάνω από 50 ναούς! Ο μοναδικός που σώθηκε, κι αυτός εντελώς τυχαία, ήταν ο ναός της Καπνικαρέας. Σώθηκε, επειδή καθώς περνούσε εντελώς τυχαία από εκεί ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας (ή κάποιος άλλος αξιωματούχος; δεν είμαι σίγουρος), την είδε και του άρεσε. Τις υπόλοιπες που γκρεμίστηκαν, δεν πρόλαβε να τις δει καν, διότι οι αντιβασιλείς και οι μηχανικοί του, είχαν ήδη αναλάβει το έργο να γκρεμίσουν την Αθήνα και να την ξαναχτίσουν από την αρχή.

Η Καπνικαρέα σε γκραβούρα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Όχι άλλοι Βαυαροί!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail