Ο Ντάισελμπλουμ συμφωνεί με Τσίπρα-Τσακαλώτο ότι οι ανω των 70 πάνε για την Ανω Ιερουσαλήμ και δε χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις

Freepen.gr - Και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα ενστερνιζόμενος το κυβερνητικό επιχείρημα πως οι άνω των 70 ετών συνταξιούχοι οδεύουν για την Ανω Ιερουσαλήμ και επομένως δεν πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή.

«Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο;» και συνεχίζει:

 «Oι Ελληνες έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο. Μακροπρόθεσμα  δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Οπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail