Έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους - Απειλή από την Τουρκία ότι θα χτυπήσει όποιον πλησιάσει στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Freepen.gr - Ξεκάθαρη απειλή από την Τουρκία σχετικά με το Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ όπως διατυπώθηκε στην ακόλουθη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Ανησυχούμε ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA), αγνοώντας τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε απομεμακρυσμένες περιφέρειες στο πλαίσιο του λεγόμενου Οικοπέδου 7, το οποίο οριοθετείται μονομερώς από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αυτή η απόφαση της Ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί απόδειξη ότι η Ελληνοκυπριακής πλευράς εξακολουθεί να αγνοεί τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς στους φυσικούς πόρους του νησιού. Πράγματι, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενεργώντας έτσι, αποδεικνύει και πάλι ότι δεν παραιτήθηκε από τη θέση της, η οποία προκάλεσε το κλείσιμο της Κυπριακής Διάσκεψης τον Ιούλιο του 2017 χωρίς αποτέλεσμα και παραβλέπει το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πολιτική ισότητα και συνιδιοκτησία στο νησί.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της περιοχής που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Ένα σημαντικό τμήμα του λεγόμενου Οικοπέδου 7 που υπόκειται στην απόφαση αυτή παραμένει εντός των εξωτερικών ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει καταγραφεί στον ΟΗΕ.

Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα εξερεύνησης σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, τα εξωτερικά όρια της οποίας διαβιβάστηκαν στον ΟΗΕ μέσω των σημειωμάτων μας της 2ας Μαρτίου 2004 και της 12ης Μαρτίου 2013, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την άδεια της Τουρκίας.

Όπως υπογραμμίστηκε από την πλευρά μας σχετικά με το θέμα αυτό, η Τουρκία ποτέ δεν επέτρεψε και ποτέ δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με φυσικούς πόρους εντός των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και θα διατηρεί όλες τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων γεώτρησης, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της. Πράγματι, προγραμματίζονται ορισμένες δραστηριότητες γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις περιοχές που έχει χορηγηθεί στην Turkish Turkish Petroleum από την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουμε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, με βάση άκυρες άδειες που η Ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να προσπαθήσει να εκδώσει. Καλούμε όλες τις χώρες και τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσφορά να ενεργήσουν με κοινή λογική και να λάβουν δεόντως υπόψη τις πραγματικές συνθήκες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail