Ζούμε το "1984" - Μετά τον Αρειο Πάγο και το Υπουργείο Παιδείας ζητά "δημοκρατικά" την πρώτη κατάργηση ελληνικής λέξης

Με αφορμή την απόφαση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς του νησιού, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχολιάζει:

Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού.

Το Υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Υπενθυμίζει δε στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Θα ήταν, τέλος, εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μετά τον Αρειο Πάγο και το Υπουργείο Παιδείας ζητά "δημοκρατικά" την πρώτη κατάργηση ελληνικής λέξης θυμίζοντάς μας το 1984 του Τζόρτζ Οργουελ και ξεχνώντας ότι ο χαρακτηρισμός μιας μη νόμιμης πράξης όπως η παράνομη είσοδος στα σύνορα δεν υποκρύπτει όλα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση. Τι προσβάλλει άλλωστε περισσότερο; Η χρήση μιας λέξης ή ο εγκλεισμός επ' αόριστον σε πολλά μικρά Αουσβιτς; Η χρήση μιας λέξης ή η ανεξέλεγκτη υποδοχή ανθρώπων σε μια χώρα διαλυμένη καταδικάζοντάς τους σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail