Νίκας τοις βασιλεύσι, τι πραγματικά ενοχλεί

chatst2 / pixabay
Αγιασμός στο Δημοτικό όπου εκεί η Διεύθυνση πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ "νίκας τοις ευσεβεύσι κατ' εναντίων δωρούμενος". Αγιασμός λίγο αργότερα στο Γυμνάσιο όπου εκεί η Διεύθυνση στέκεται πιο δεξιά "νίκας τοις βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος".

Του Στρατή Μαζίδη

Ευσεβεύσι ή βασιλεύσι; Φυσικά βασιλεύσι! Γιατί; Διότι έτσι γράφτηκε. Για αυτό. Αλίμονο αν με ένα τροπάριο ή ψαλμό ή ύμνο τίθεται θέμα ευστάθειας του πολιτεύματος μιας χώρας.

Άλλωστε αν οι "βασιλεύσι" γίνουν "ευσεβεύσι", τότε γιατί δεν προχωράμε και σε άλλες αλλαγές; Πχ να σταματήσει να μιλά η Εκκλησία για τη Βασιλεία των Ουρανών.

Νομίζω ότι το θέμα εμφανίζεται ως πολιτικό αλλά δεν είναι. Το ζήτημα είναι η αποκοπή από το παρελθόν μας. Το "νίκας τοις βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος" παραπέμπει σε συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, μάχες και γεγονότα. Μας θυμίζει ότι κάποτε είχαμε αυτοκράτορες και αυτοκρατορία. Το "νίκας τοις ευσεβεύσι κατ' εναντίων δωρούμενος" δεν παραπέμπει πουθενά, είναι κούφιο.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή όπου οι ευσεβείς μόνο ευσεβείς δεν είναι και η χώρα αρπάζει καρπαζιές από παντού. Έχει μετατραπεί σε αποικία και μεθοδεύεται ο ακρωτηριασμός της. Δεν πρέπει λοιπόν με τίποτε να θυμόμαστε την ιστορία μας. Υπάρχει περίπτωση να θελήσουμε να την ξαναζήσουμε και να πούμε "ως εδώ". Και αυτή τη...διαμάχη δεν πρέπει να τη βλέπουμε αποκομμένα από γενικότερες "μεταρρυθμίσεις" στην εκπαίδευση διαχρονικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail