Η τουρκική χρεοκοπία από την ανάποδη

LoggaWiggler / Pixabay
Με αφορμή την κατάσταση στην Τουρκία, διαβάζω τις σχετικές αναλύσεις στον τύπο και γελάω από την ασχετοσύνη των αναλυτών και από τα συνειδητά ψέμματα, που πλασάρονται στο κοινό. Το συνηθισμένο συμπέρασμα των περισσότερων άρθρων είναι ότι δήθεν η Τουρκία θα χρεοκοπήσει εντός δεκαετίας το αργότερο.

Του Son Ofeon

Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι θεωρούν ότι αυτό θα γίνει πιο σύντομα. Για να δικαιολογήσουν το συμπέρασμα, προσφεύγουν στη δραματική χειροτέρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ανάμεσα στη τουρκική λίρα και το δολάριο Αμερικής.

Η χειροτέρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι αναμφισβήτητο γεγονός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει χρεοκοπία της Τουρκίας ως κράτος.

Παρακαλώ να παρατηρήσετε το παρακάτω διάγραμμα προσεκτικά.

Το διάγραμμα παρουσιάζει τη διαχρονική συγκριτική εξέλιξη του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν της Τουρκίας (μπλε γραμμή) και των ΗΠΑ (μαύρη γραμμή).


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Η μπλε γραμμή δείχνει την εξέλιξη του ποσοστού για την Τουρκία και είναι έντονα πτωτική.
Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο προιόν (ΑΕΠ) ήταν το 2017 μόλις 28,3%.
Η μαύρη γραμμή δείχνει την αντίστοιχη εξέλιξη του ποσοστού αυτού για τις ΗΠΑ και είναι έντονα ανοδική.
To δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο προιόν (ΑΕΠ) ήταν το 2017 ίσο με 105,4%!
Γιατί λοιπόν οι αναλυτές μιλούν για χρεοκοπία της Τουρκίας και όχι για επικείμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ; Eίναι άραγε καλό ή κακό να υποτιμάται το νόμισμα μίας χώρας για την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου προιόντος της;

Είναι καλή εξέλιξη να ακριβαίνει το δολάριο στις διεθνείς αγορές;

Aν είσαστε Τούρκος και θέλατε να αγοράσετε αυτοκίνητο, θα αγοράζατε ποτέ το ακριβότερο Αμερικανικό αυτοκίνητο ή θα προτιμούσατε το αντίστοιχο τουρκικής κατασκευής;
O πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών βλάπτει το υγιές παγκόσμιο εμπόριο.

Η Τουρκία αναμένεται να επωφεληθεί από τη πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος της σε σχέση με το δολάριο και θα αυξήσει τις εξαγωγές της παρά τους υπερβολικούς δασμούς, που της επέβαλε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ.

Ανεξάρτητα από τις κραυγές του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο, η πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος είναι κάτι που ο ίδιος επιδιώκει.
Παράπλευρα με την πολιτική εξουσία στη Τουρκία, υπάρχει και η οικονομική εξουσία.

Η χειροτέρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποδυναμώνει την ανεξάρτητη οικονομική εξουσία, που βασίζεται στα υπερβολικά δάνεια σε συνάλλαγμα και στις ανεξάρτητες τουρκικές τράπεζες, που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Οι τουρκικές τράπεζες σύντομα θα κληθούν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για να ενισχύσουν την ασθενή κεφαλαιακή βάση τους. Αυτή την ευκαιρία θα εκμεταλλευθεί και ο Ερντογάν για να κρατικοποιήσει το σύνολο του τουρκικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και όλες τις συνδεδεμένες με αυτό μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αν το κάνει αυτό θα κρατικοποιήσει και το χρέος τους, αλλά αυτό δεν τον απασχολεί γιατί ποσοστιαία το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ως προς το ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Για να φτάσει η Τουρκία στα χάλια των ΗΠΑ, ακόμα και αν όλο το δημόσιο χρέος της γινόταν εξωτερικό,η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το δολάριο θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε 14,08.
Σήμερα είναι μόλις 6,57...


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ποιό σκοπό εξυπηρετεί η καταστροφολογία και η ενασχόληση των αναλυτών με την Τουρκία;
Στην Τουρκία προσεχώς θα εφαρμοσθεί το ισλαμικό μοντέλο καπιταλιστικής οικονομίας με εξασθενημένη την λειτουργία των τραπεζών.

Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται να αντικατασταθεί το σύνολο της νομισματικής βάσης με κάποιο καινούργιο νόμισμα, σύμφωνο με την ισλαμική αντίληψη.

Ετοιμαστείτε στο μέλλον να δείτε τουρκική λίρα συνδεδεμένη σταθερά με την ισοτιμία του χρυσού και του ασημιού.

Αν όμως το εγχείρημα πετύχει σε μία χώρα με πληθυσμό 79 εκατ κατοίκων, αρχίστε από τώρα να κλαίτε για το δολάριο και το ευρώ...

Επομένως η εντολή δυσφημείστε την Τουρκία και τον Ερντογάν τώρα έχει νόημα και σκοπό την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία πριν το επιχειρήσει προσεχώς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail