Στραγγαλίζεται η Τουρκία - Τα συναλλαγματικά της αποθέματα επαρκούν για ακόμη 75 ημέρες

Freepen.gr - Η Τουρκία διαθέτει πλέον συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα για την εισαγωγή αγαθών μόνο για ένα διάστημα 75 ημερών σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η τουρκική λίρα, που χτυπήθηκε άσχημα στις αγορές συναλλάγματος μετά από διπλωματική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρησε στο 6,05 έναντι του δολαρίου, από το 3,79 στην αρχή του έτους.

Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες διεξάγονται εδώ και χρόνια με σκοπό να περιοριστεί η πτώση της λίρας, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα του ιδρύματος αναφέρει το ahvalnews.com.

Το κλείσιμο σχεδόν όλων των δικαιωμάτων σε ξένα νομίσματα στον τουρκικό ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του treasury, σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μόνο αποθεματικά αξίας 75 ημερών αν διατηρεί τα ίδια αγαθά εισαγωγής λόγω των εξωτερικών χρεωστικών υποχρεώσεών της.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει μόνο 29 δισεκατομμύρια δολάρια δικά της χρήματα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ahval. Πέρα από αυτό, κατέχει περίπου άλλα 61 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας ξένου συναλλάγματος και χρυσού για λογαριασμό άλλων οντοτήτων.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ρεκόρ ξένων χρεών ύψους 42,5 δισ. δολαρίων μέσω των εισαγωγών και δαπανά σχεδόν 20 δισ. δολάρια το μήνα για εισαγωγές κάθε μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών της Τουρκίας θα αποτύχουν πλέον στις περισσότερες δοκιμές επάρκειας.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ο λόγος του βραχυπρόθεσμου χρέους προς τα αποθεματικά. Σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα Greenspan-Guidotti, μια χώρα πρέπει να διατηρεί επαρκή αποθέματα για να πληρώσει ξένα χρέη ενός έτους, αλλά τα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ετήσιο χρέος εξωτερικού συναλλάγματος 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο από τα 90 (29+61) δισεκατομμύρια δολάρια που κρατά σε αποθεματικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail