Που φυλά η Ρωσία τα αποθέματα του χρυσού της - Πως εξηγεί την στρατηγική της η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

© Alexandr Liskin / Global Look Press
Freepen.gr - Εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, που τροφοδοτούνται τόσο από γεωπολιτικές όσο και από εμπορικές συγκρούσεις, οι χώρες και οι επενδυτές έχουν παραδοσιακά επιδιώξει την ασφάλεια του χρυσού αναφέρει το Russia Today.

Ορισμένα έθνη έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν χρυσό από το εξωτερικό ή να αγοράζουν ενεργά το πολύτιμο μέταλλο τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) έφερε πίσω 674 τόνους αποθεμάτων χρυσού που διατηρούνταν στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Νωρίτερα φέτος, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το 2017 η Άγκυρα επαναπάτρισε 220 τόνους χρυσού από το εξωτερικό με τους 28,7 τόνους να επιστρέφουν από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σχέδια για επαναπατρισμό των 100.000 ουγγιών (3 τόνων) αποθεμάτων χρυσού της χώρας από το Λονδίνο.

Κατά την πρόσφατη δεκαετία, οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρη την υφήλιο μετατράπηκαν από το να είναι καθαροί πωλητές χρυσού σε καθαρούς αγοραστές χρυσού με την επίσημη δραστηριότητα του κλάδου να αυξάνει 36 τοις εκατό σε 366 τόνους το 2017 έναντι του προηγούμενου έτους. Η ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 42% σε ετήσια βάση, ενώ οι αγορές ανήλθαν συνολικά σε 116,5 τόνους σημειώνοντας το υψηλότερο σύνολο πρώτου τριμήνου από το 2014, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η Ρωσία, η οποία είναι σήμερα η πέμπτη από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού των περίπου 2.000 τόνων, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2017, η κεντρική τράπεζα της χώρας αγόρασε 224 τόνους ράβδων με άλλους 106 τόνους να έχουν αγοραστεί κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Η Τράπεζα της Ρωσίας εξηγεί τη στρατηγική ως μέρος της διαφοροποίησης των αποθεμάτων της χώρας μακριά από το αμερικανικό δολάριο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του χρυσού του έθνους φυλάσσονται σε αποθήκη της Κεντρικής Τράπεζας στη Μόσχα, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται στημ Αγία Πετρούπολη και το Αικατερίνμπουγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρυσός της Ρωσίας διατηρείται σε ράβδους που ζυγίζουν από 100 γραμμάρια έως 14 χιλιόγραμμα.

Η αγάπη του έθνους για χρυσό χρονολογείται από την εποχή των τσάρων. Την εποχή εκείνη, το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος. Το 1894, τα αποθέματα χρυσού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας έφτασαν τους 1.400 τόνους και ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο μέχρι το 1914. Τα αποθέματα μειώθηκαν σημαντικά κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επακόλουθη Ρωσική Επανάσταση, καθώς η Ρωσία έπρεπε να πληρώσει δάνεια σε ξένες τράπεζες. Τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τσαρικής περιόδου δαπανήθηκαν από την Μπολσεβίκικη κυβέρνηση για τα τρόφιμα και το βιομηχανικό εξοπλισμό, με μόνο 150 τόνους να παραμένουν στο θησαυροφυλάκιο μέχρι το 1928.

Κατά την εποχή του Στάλιν, τα αποθέματα χρυσού χρυσού της χώρας αυξήθηκαν ξανά, καθώς ο σοβιετικός ηγέτης πίστευε ότι το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ταχεία εκβιομηχάνιση της οικονομίας. Τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν σε 2.500 τόνους κατά την περίοδο, αλλά μειώθηκαν σταδιακά σε μόλις 290 τόνους τον Οκτώβριο του 1991.

Τα ορυχεία χρυσού της Ρωσίας βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της μακρινής Ανατολής του Μαγκαντάν. Το πολύτιμο μέταλλο εξορύσσεται επίσης στην περιοχή Chukotka, Yakutia, Irkutsk και Amur, στο Zabaykalsky Krai, καθώς και στις περιοχές Sverdlovsk και Chelyabinsk και στις δημοκρατίες Buryatia και Bashkortostan.

Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης χρυσού στη χώρα είναι η Polyus Gold, μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως σε παραγωγή, η Kinross Gold Corporation με έδρα το Τορόντο, η Polymetal International, ο όμιλος UGC και η GV Gold.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail