Τελικά στην πυρκαγιά μας βγήκε και το Μάτι και το όνομα - Τα αμείλικτα ερωτήματα

Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Εμείς με την πυρκαγιά πετύχαμε και τα δύο. Εξαφανίσαμε και το Μάτι και το όνομά μας. Και όλα ξαφνικά έγιναν ειδικοί επί των πυρκαγιών. Στο ενδιάμεσο διαβάσουμε και ορισμένους "αναλυτές" οι οποίοι λένε την άποψή τους και θέλουν να την επιβάλλουν κιόλας.

Του Στρατή Μαζίδη

Να δούμε λοιπόν όλα τα παράδοξα; Πρώτο και καλύτερο η Ελληνική Αστυνομία που έκλεισε τη Μαραθώνος και έστειλε τον κόσμο στον υποτιθέμενο παραλιακό δρόμο, τη Δημοκρατίας. Αν αυτό το πράγμα λέγεται δρόμος, τότε είμαι αστροναύτης. Είμαστε δε πολύ τυχεροί που η φωτιά δεν ξέσπασε Σαββατόβραδο, όπου ο...δρόμος είναι γεμάτος παρκαρισμένα οχήματα και χωρούν μόνο ποδήλατα. Δηλαδή και να ήθελε να κάψει τους ανθρώπους, ιδανικότερη απόφαση δε θα μπορούσε να λάβει.

Δεύτερον, ακούσαμε τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη να λέει στην τηλεόραση στις 19/7 ότι είμαστε τέλεια προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα. Στο...καπάκι διαψεύστηκε.

Τρίτον, βγαίνουν κάποιοι επί παντός επιστητού "αναλυτές" επικαλούμενοι φωτογραφίες από το Β'ΠΠ ζητώντας από τους υπόλοιπους να...σκάσουμε και ότι η περιοχή ήταν αγροτική και όχι δάσος. Και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια κύριε η περιοχή είχε ελέφαντες. Θα το διαπιστώσετε αν επισκεφθείτε το Μουσείο Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ. Η περιοχή όμως έγινε δάσος. Αυτή είναι η φύση. Εξελίσσεται. Δεν είναι η μόνη περιοχή που συνέβη αυτό. Η κ. Καραβασίλη, πολεοδόμος μίλησε για δασικούς θύλακες και ηρνείτο πεισματικά να εντάξει το Μάτι στο ΓΠΣ. Προφανώς κι αυτή είναι άσχετη.

Τέταρτον, τελικά με το γνωστό ελληνικό τρόπο των κάθε φορά τελευταίων ευκαιριών για...τακτοποίηση αυθαιρέτων, δηλαδή νομιμόποιηση των μη νομίμων, αυτά τα σπίτια βρέθηκαν με άδειες και χαρτιά. Σε αριθμητικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία δηλώσεων αυθαίρετης δόμησης στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Ανατολικής Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας:

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:
  • Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.
  • Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.
  • Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)
  • Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Ερώτημα: Αυτοί θα αποζημιωθούν; Θα διοριστούν στο Δημόσιο όπως έταξε ο υπουργός Τζανακόπουλος; Θα έχουν πριν 20% παραπάνω βαθμό στις πανελλήνιες τα παιδιά τους; Δηλαδή αντί να ντραπούμε, ψάχνουμε για ψήφους;

Πέμπτον, τελικά η κυβέρνηση τι πιστεύει; Τη μια δια των Τόσκα-Καμμένου μιλά για αυθαιρεσίες και καταπάτηση του νόμου, την άλλη τάζει και υπόσχεται δια τους Τζανακόπουλου.

Έκτον, τελικά φτάσαμε σε ένα έκτρωμα. Σπίτια που "νομιμοποιήθηκαν" κάπου, κάπως, κάποτε αλλά εκτός σχεδίου, δηλαδή δίχως δρόμους, ρυμοτομία, πεζοδρόμια, αγωγούς ομβρύων κ.ο.κ. Αλλά αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση φαίνεται ότι εξυπηρετούσε και τις δύο πλευρές. Και το κράτος με τις κατά καιρούς εξαγγελίες για οικοδομικά συγχωροχάρτια και όλους όσους έκτισαν χωρίς να πρέπει.

Ας μη συζητήσουμε για κάτι κρυμμένα μονοπάτια που οδηγούν στην ακτή. Αν δεν ψάξεις, δεν τα βρίσκεις. Κι αυτό σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε καπνούς. Οι επισκέπτες λοιπόν της περιοχής, δυστυχώς, δεν είχαν καμία τύχη. Δύο άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλο δε χωράνε. Λες και είναι επίτηδες έτσι, για να χαίρονται λίγοι τις όμορφες μικρές παραλίες.

Έβδομον, λένε κάποιοι δε χτύπησαν οι καμπάνες. Ποιος θα πήγαινε να τις χτυπήσει μέσα στο χαμό; Ένα sms, αν υπήρχε μηχανισμός ήταν αρκετό. Στη Χαβάη πριν αρκετούς μήνες όταν έγινε πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και εκτιμήθηκε λάθος, εστάλη γραπτό μήνυμα σε όλους τους κατοίκους, ενώ υπήρχαν ενδείξεις στους ηλεκτρονικούς πίνακες των μεγάλων οδικών αξόνων. Εδώ; Υπάρχουν αυτά;

Εν πάση περιπτώσει, τα δεκάδες θύματα δεν επιτρέπουν τη συνέχιση των εγκλημάτων. Να φτιάξουμε μια χώρα σωστή επιτέλους.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail