Οι Κούρδοι άργησαν, τσουρουφλίστηκαν και τώρα φυσάνε το γιαούρτι - Γιατί στρέφονται στον Ασαντ


Freepen.gr - Το απρόβλεπτο των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμμάχων και η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Συρία οδήγησαν τους Κούρδους της Συρίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας δεσμών με την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου να προστατεύσουν τα κέρδη που έχουν καταφέρει στα επτά χρόνια πολέμου, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την καθοδήγηση των Κούρδων ελέγχουν μεγάλα τμήματα στη βόρεια Συρία και έχουν σχηματίσει συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πάλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία βλέπει τις SDF και τις ένοπλες δυνάμεις των YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο αγωνίζεται στην Τουρκία για περισσότερα από 30 χρόνια και αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαζί με τους μαχητές του ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής τον Ιανουάριο και κατέλαβε την επαρχία της Αφρίν όπου τα όσα ακολούθησαν και γίνονται ως σήμερα είναι πρωτοφανή δίχως να αντιδρά κανείς. Η Τουρκία κατέληξε επίσης σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο σχετικά με την απόσυρση των δυνάμεων της YPG από τη βόρεια συριακή πόλη Manbij.

Η Μόσχα, πρέπει να σημειώσουμε, ότι πριν επιτρέψει στον Ερντογάν την επιχείρηση "κλάδος ελαίας" έστειλε μήνυμα στους Κούρδους της Αφρίν να παραχωρήσουν τον έλεγχο στο συριακό στρατό, ωστόσο αρνήθηκαν. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα πικρό μάθημα για τους Κούρδους, οι οποίοι βλέποντας τον κίνδυνο να χάσουν και την Ιεράπολη, αντιλαμβάνονται ότι οι ΗΠΑ είανι σύμμαχός τους μέχρι ένα σημείο και πως ενδεχομένως τους χρησιμοποίησε.

Επιπλέον σε περιοχές που ελέγχουν δρουν πλέον ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι υπέρ της έλευσης του συριακού στρατού. Επίσης οι πληθυσμοί παρατηρούν ότι σε όλες τις απελευθερωθείσες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης. Οι μέχρι χθες κατεχόμενες πόλεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα όταν πχ η Ράκκα ακόμη παραμένει ένας σωρός από ερείπια με φυτεμένα εκρηκτικά.

Ως αποτέλεσμα, οι Κούρδοι είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να διαπραγματευτούν με τον Πρόεδρο Bashar al-Assad, με τον οποίο κατάφεραν να αποφύγουν τις συγκρούσεις μέχρι στιγμής.

Το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί το κλειδί μιας συμφωνίας. Ο Ασαντ επιμένει σε ό,τι έχει πει εξαρχής του πολέμου, πως θα απελευθερωθεί κάθε εκατοστό της χώρας. Αυτό κάποτε φάνταζε εξωπραγματικό σε αρκετούς, σήμερα όμως δεν είναι. Οι Κούρδοι πλέον αναζητούν μια τίμια συμφωνία. Ο Ασαντ έχει κάθε λόγο να τους τη δώσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail