Η ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Επειδή κάποιοι αμφισβητούν την ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ας θυμηθούμε τις πηγές που αποδεικνύουν την ελληνική καταγωγή της ενδοξότερης δυναστείας της μακεδονικής γης.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο πρόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρος ο Α' της Μακεδονίας έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους μπορούσαν να λάβουν μόνο Έλληνες όταν απέδειξε ότι καταγεται από το Άργος. Κατά το Θουκιδίδη οι Αργεάδες η δυναστεία από την οποία προήλθε ο Μέγας Αλέξανδρος είχαν καταγωγή από τους Τημενίδες του Άργους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεψε στην Αθήνα αυτά που είχε κλέψει ο Ξέρξης ενώ αποκατέστησε τη δημοκρατία στις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας αφού τις απελευθέρωσε. Ο Μέγας Αλέξανδρος επιτέθηκε στην Περσία για να διασφαλίσει ότι οι Πέρσες δε θα επιτεθούν ξανά στην Ελλάδα και δε θα κάψουν ναούς ελληνικών πόλεων. Δεν είχε τυχαίο ότι μετά τη μάχη στο Γρανικό έστειλε 300 ασπίδες στην Αθήνα καθώς οι Πέρσες είχαν κάψει τα ιερά της το 480 π.Χ.

Λετουργούσε σαν αρχηγός των Ελλήνων ενώ οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας είχαν κάθε δικαίωμα να απελευθερωθούν. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας ηγεμόνας. Η ιστορία του όπως και η ιστορία της περιοχής που δόξασε, της Μακεδονίας δεν ξεχνιέται, δεν ξεπουλιέται.

* photo: dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail