Η Τουρκία κάνει business - Με τους S-400 τίναξε τους Κούρδους ΚΑΙ από την Ιεράπολη

Ως έκτακτη είδηση μεταδόθηκε σήμερα από τα ΜΜΕ το πάγωμα δια της χρονικής μετακύλισης ορισμένων μηνών της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει μια τέτοια είδηση.

Του Στρατή Μαζίδη

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η Τουρκία πέτυχε να διώξει τους Κούρδους της YPG και από την Ιεράπολη (Μάνπιτζ). Λέμε "και" διότι αρχικά στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 πέτυχε το πάγωμα της προέλασής τους από την Ιεράπολη προς την Αφρίν και επειδή στη συνέχεια κατέλαβε και την Αφρίν.

Το 2016 ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη. Λίγες ημέρες μετά οι Κούρδοι δεν προχώρησαν δυτικά της Ιεράπολης. Το ISIS "εκδιώχθηκε" από την Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ από την τουρκική επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" και τα σχέδια του κουρδικού διαδρόμου πάγωσαν.

Για την Αφρίν η ιστορία είναι γνωστή. Οι Κούρδοι δεν πέτυχαν να μπουν πρώτοι στη μεθοριακή Αλ Μπουκαμάλ και η όποια βοήθεια είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ (αν την εννοούσαν) που είχε αποκαλύψει το MoA (Moon of Alabama) έμεινε στα χαρτιά. Οι Ρώσοι έδωσαν μια ευκαιρία στο παρά πέντε δια της συμφιλίωσης με τη Δαμασκό την οποία οι Κούρδοι αρνήθηκαν διότι δεν περίμεναν αυτό που ακολούθησε.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Πριν λίγες ημέρες σημειώναμε πως οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να πουλήσουν τους Κούρδους (για άλλη μια φορά) στην Ιεράπολη. Η Τουρκία που παίζει χοντρό παιχνίδι (με μεγάλα πάντα ρίσκα) χρησιμοποιεί τα όπλα που ακόμα δεν έχει και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Με τα S-400 ακόμη στα χαρτιά πέτυχε να εκδιώξει την YPG από την Ιεράπολη, έστω κι αν δε θα μπει ο τουρκικός στρατός σε αυτή.

Σε μερικούς μήνες που θα πλησιάζει ξανά η στιγμή της παράδοσης, η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει ξανά τους S-400 με σκοπό κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Οι ισορροπίες φυσικά παραμένουν παντά λεπτές και εύθραυστες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail