Εμείς μπαμπά γιατί δεν είμαστε «καλοδεχούμενοι»;

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων αλλά και προηγούμενων οικονομικών μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες αναγκάζονται τα τελευταία 8 χρόνια να πάρουν το δρόμο της ξενητειάς.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Κάθε ενας από εμάς έχει 2-3 συγγενείς τουλάχιστον που έφυγαν στο εξωτερικό. Πολλοί όχι μόνοι τους αλλά με τις οικογένειές τους. Από πολλούς που έφυγαν ακούω ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα έξω. Πρέπει να αποδείξεις οτι αξίζεις για τη δουλειά που θα σε πάρουν. Δεν έχει ούτε ρουσφέτια ούτε χάρες. Κοπιάζεις για να αποκτήσεις τη δουλειά και το μισθό σου. Πολλοί δεν αντέχουν και γυρίζουν πίσω. Πίσω στο κολαστήριο που ζούσαν πρίν και αναγκάστηκαν να φύγουν.

Την ίδια ώρα τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν απο το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Πέρα απο τους κανονικούς πρόσφυγες (αν και γι αυτό υπάρχουν ενστάσεις απο κάποιους γιατί η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής και είναι ασφαλής χώρα) υπάρχουν χιλιάδες μαϊμού Συριοι πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια και οικονομικοί μετανάστες απο κάθε γωνιά της γης που εκμεταλλεύονται τις θαλάσσιες διαδρομές και μπαίνουν στη χώρα.

Αυτοί φυσικά δεν είναι πρόσφυγες. Δε γίνεται κανένας πόλεμος στο Μαλί, στην Τυνησία, στο Μαρόκο, στο Μπαγκλαντές, στην Αϊτή,στην Αργεντινή και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.

Οικονομικοί μετανάστες σαν εμάς που φεύγουμε από τη χώρα για να βρούμε μια καλύτερη ζωή.

Το ότι τους θαλασσοπνίγουν οι δουλέμποροι για να φτάσουν στη χώρα μας ή στην Ιταλία ή στην Ισπανία δε σημαίνει οτι δικαιωματικά πρέπει να αποκτούν όλοι πρόσβαση σε παχυλά επιδόματα πέρα από τη στέγη και την τροφή που φυσικά δε θα τους τη στερήσεις. Αλλιώς οι πιλότοι μας της Πολεμικής Αεροπορίας που παίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους κορώνα γράμματα θα έπρεπε να παίρνουν χίλια επιδόματα ο καθένας και πάλι λίγα θα ήταν.

Μια ολόκληρη βιομηχανία βρίσκεται πίσω απο το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ΜΚΟ με παχυλούς μισθούς, προμηθευτές που κάποιες φορές προμηθεύουν φαγητό σε τεράστιο αριθμό μερίδων με υπέρογκες τιμές. Και φυσικά κάποιοι πολιτικοί που κλεινουν το μάτι για fast track ιθαγένειες και φυσικά ψηφαλάκια. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν νοιάζονται για το σε τι συνθήκες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ζούν και απομυζούν χρήματα και ωφέλη, από την ανθρώπινη δυστυχία.

Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, άνθρωποι φιλεύσπλαχνοι, φιλάνθρωποι που δουλεύουν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, αλλά αυτοί ειναι λίγοι, πολύ λίγοι.

Φίλη μου έλεγε προχθές οτι στην πολυκατοικία της έφεραν σε ένα διαμέρισμα 52 τετραγωνικά 5 ανθρώπους. Στοίβαξαν να πούμε καλύτερα. Σα να ήταν σακιά και όχι άνθρωποι. Το παραδάκι να πέφτει και όλα είναι όμορφα.

Όλες οι εθνότητες μαζί, χωρίς καμμιά φροντίδα, χωρίς καμμιά πρόβλεψη. Θυμάστε τι έγινε πριν λίγες μέρες στη Λέσβο όταν χτύπησαν τους Κούρδους με αφορμή το ραμαζάνι. Ναι το ίδιο ευτυχισμένο ραμαζάνι που ευχόταν ο Αλέξης που κάποιοι το πέρασαν βέβαια με ανοιγμένα κεφάλια στα νοσοκομεία.

https://www.efsyn.gr/arthro/epeisodia-sti-moria-me-aformi-ramazani

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος για να εκπαιδευτούν και να απορροφηθούν σε κάποια δουλειά. Μέχρι τότε είναι καταδικασμένοι αυτοί να είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα και εμείς να πληρώνουμε μεγάλο μέρος των επιδομάτων, της τροφής, της στέγασης απο χρήματα που δεν περισσεύουν. Γιατί δε θα κόψουν πολλοί από τους συμπολίτες μας το έξτρα σμαρτοκινητό ή το πολυτελές αυτοκίνητο και θα πάρουν κάποιο μικρότερο. Οι περισσότεροι ζούν οριακά, με δανεικά, με το κρέας να μπαίνει μια φορά το μήνα στο σπίτι και αν.

Μάθατε από κανέναν πέρα από μισόλογα των κυβερνώντων πόσο μας κοστίζει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ανά χρόνο; Πόσα χρήματα παίρνει το κάθε υπουργείο και πόσα ξοδεύει; Πόσα παίρνουν οι ΜΚΟ και που ακριβώς τα διαθέτουν; Ακριβή ποσά, όπως είναι ακριβή τα ποσά όταν ζητάνε φόρους και ΕΝΦΙΑ.

Όχι φυσικά, το μόνο που βλέπουμε είναι εξαθλίωση σε όλους τους τομείς. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν ούτε Νομισματοκοπεία να κόβουν χρήμα. Τα ίδια χρήματα που υπήρχαν πριν συν λίγα ακόμα που δίνει με το σταγονόμετρο η Ε.Ε. πρέπει να φτάσουν για όλους.

Και οι υπόλοιποι; Αυτοί που έμειναν στις χώρες τους; Ο Αλγερινός που υποφέρει στην Αλγερία, ο Μαροκινός στο Μαρόκο, ο Αϊτινός στην Αϊτή και ο Αργεντίνος στην Αργεντινή; Αυτούς δεν τους γέννησε μάνα; Επειδή οι άλλοι μπήκαν σε μια βάρκα και έφτασαν σε ένα νησί αποκτούν προνόμια και επιδόματα και οι άλλοι όχι; Πού είναι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. του υπόλοιπου κόσμου; Γιατί δε φροντίζει με προγράμματα να ενισχύσει την ζωή των ανθρώπων αυτών στις πατρίδες τους;

Μπαρμπουτσαλα. Όπως το γράφω Μπαρμπούτσαλα. Δεν ενδιαφέρεται κανείς από αυτούς που σκούζουν με κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων, των μεταναστών του κάθε κατατρεγμένου στη γη. Ίσως σαν σπόρ των πλουσίων, τσάι, χαβιάρι,ιππασία, τέννις και φιλανθρωπία, τιποτα όμως παραπάνω. Οι πλούσιες χώρες του Βορά θα πάρουν εξειδικευμένους εργάτες και επιστήμονες, είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες...είτε οικονομικούς πρόσφυγες από έναν ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται 8 χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν αναγνωρίζεται πουθενά.

Οι πιο φτωχές χώρες αυτές που χάνουν επιστήμονες, νέους, εξειδικευμένους εργάτες, θα πάρουν ότι περισσέψει και θα το πληρώσουν και αδρά από πάνω. Γιατι; Γιατί αυτός είναι ο νόμος του ισχυρού.

Κι αν πάρετε το δρόμο της ξενητειάς μια μέρα μαζί με την οικογένεια για να μην αναγκαστείτε να μείνετε στο δρόμο, να τρώτε απο τα συσσίτια ή να αυτοκτονήσετε από απόγνωση και σας ρωτήσει το παιδάκι σας "Γιατί εμείς μπαμπά δεν είμαστε καλοδεχούμενοι εδώ που ήρθαμε;" Να του πείτε, γιατί παιδί μου εμείς είμαστε τα πραγματικά κορόιδα, τα θύματα απάνθρωπων πολιτικών.

ΥΓ. Για να προλάβω κάποιους καλοθελητές, ούτε φασίστας είμαι ούτε ρατσιστής όπως θα τους βόλευε να μου κολλήσουν την ταμπέλα και να ξεμπερδέψουν. Είμαι ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είτε Ελληνα είτε ξένου. Ενάντια σε όλους αυτούς που κάνουν τη δική μας ζωή και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων ενα σκουπίδι που το ποδοπατούν.

Παραθέτω δεκάδες συνδέσμους κάθε φορά σε κάθε τι που γράφω και διπλοτριπλοτσεκάρω κάτι πριν το γράψω. Πάντα με στοιχεία, οχι σαν κάποιους άλλους "τιμητές" της αλήθειας.

Γι αυτό και η δική μου αλήθεια είναι η αλήθεια του νηστικού, του εξαθλιωμένου αυτού που βλέπει τη ζωή να περνάει και αυτός πασχίζει να κρατηθεί όχι για ενα καλύτερο αύριο, αυτό το έχει ξεγράψει, αλλά για να ζήσει, να καταφέρει να θρέψει την οικογένειά του και όχι του χορτάτου που πληρώνεται για να γράψει δυό αράδες.

* photo: Alexas_Fotos / pixabay



Σύνδεσμοι

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3305361/Germany-overwhelmed-false-asylum-seekers-Syrian-passports-forgery-experts-admit-t-spot-fakes.html

http://mixedmigrationplatform.org/who-are-the-others/

http://www.businessinsider.com/fake-syrian-passport-market-is-booming-2015-9?IR=T

http://www.newsweek.com/ghost-jihadis-isis-has-thousands-blank-syrian-passports-662692

http://www.newsweek.com/ghost-jihadis-isis-has-thousands-blank-syrian-passports-662692

https://www.bbc.com/news/world-europe-34150408

https://www.alaraby.co.uk/english/society/2017/4/5/syrian-passport-now-the-worlds-most-expensive

https://www.thelocal.de/20170910/isis-holds-11100-blank-syrian-passports-german-officials

https://www.theguardian.com/world/2015/nov/17/how-easy-is-it-to-buy-fake-syrian-passport

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail