Τότε που ενώθηκαν οι Έλληνες και έκαναν το θαύμα

25 Νοεμβρίου 1942. Δυνάμεις του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ προχωρούν στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μιας από τις μεγαλύτερες πράξεις σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Αν οι ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις παρέμεναν ενωμένες και δεν άφηναν ιδεοληψίες, Σοβιετικούς και Άγγλους να τις επηρεάσουν η μοίρα της χώρας θα ήταν διαφορετική. Ο εμφύλιος δε θα είχε καταστρέψει ό,τι άφησε όρθιο η κατοχή. 

Η χώρα δε θα είχε γίνει προτεκτοράτο (αν είχε γίνει σοβιετικό προτεκτοράτο δε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα) αλλα θα μπορούσε να διεκδικήσει τα δίκαιά της με το δικαίωμα που της έδωσε η ηρωική της αντίσταση στις δυνάμεις του άξονα. Δοσίλογοι και μαυραγόριτες θα είχαν τιμωρηθεί.

Το παρόν που ζούμε έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Τότε που εγκληματίες επιβραβεύτηκαν και οι χειρότεροι κυριάρχησαν όπως έγινε σε κάθε εμφύλιο από τον Πελοποννησιακό πόλεμο ως σήμερα και η χώρα έχασε μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εξάρτησης που της είχαν βάλει οι εμφύλιοι του 1823-1825. 

Το παρέλθον θα σταματήσει να επηρεάζει το παρόν όταν αρχίσει να μας διδάσκει και η ώρα αυτή αργεί ακόμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail