Ο Ελληνας γιατρός της αρχαιότητας που επηρέασε την ευρωπαϊκή ιατρική για 14 αιώνες

Ο Κλαύδιος Γαληνός (129 μ.Χ. – 199 μ.Χ) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη. Η Θεωρία του επικράτησε στην ευρωπαϊκή ιατρική για 14 αιώνες. Όποια παρατήρηση ερχόταν σε αντίθεση με τη διδασκάλια του δε γινόταν δεκτή.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικά - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Το σύστημα ταξινόμησης των φαρμάκων που παρουσίασε εγκαταλείφθηκε το 19ο αίωνα. Πραγματοποιώντας νεκροψίες σε ζώα ανακάλυψε ότι οι φλέβες και οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα και όχι αέρα όπως θεωρούσαν μέχρι τότε. 

Συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της οδοντιατρικής επιστήμης καθώς είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος έχει 32 δόντια χωρίζοντάς τα σε τομείς, κυνόδοντες και γομφίους. Βρήκε τη νεύρωση των δοντιών καθώς και μια μέθοδο για εισαγωγή φαρμάκου στο δόντι που πονάει.

Σε μια εποχή που τα πρότυπα απουσιάζουν ή δεν έχουν ουσία, είναι καλό να θυμόμαστε ποιοι ήμασταν κάποτε. Ίσως βρούμε ευκολότερα έτσι το που πρέπει να πάμε.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.