Le Monde: Νεκρή πόλη η Αδριανούπολη - Έξαλλοι οι ντόπιοι με την πολιτική του Ερντογάν και τους Ελληνες αιχμαλώτους

ERDEM SAHIN / EPA
Freepen.gr - Η γαλλική Le Monde σε άρθρο της Marie Jégo που αφιερώνει στην Τουρκία και την πολιτική κατάσταση σε αυτή, κάνει ειδική αναφορά στην Αδριανούπολη. 

Η Αδριανούπολη στηρίζεται ως επί το πλείστον στον τουρισμό σημειώνει το άρθρο με την κλειστή αγορά και το τζαμί του 15ου αιώνα να συγκεντρώνουν επισκέπτες από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ωστόσο μετά τη σύλληψη των δύο Ελληνων στρατιωτικών στον Εβρο και τις φημολογούμενες κατηγορίες περί κατασκοπίας, οι Ελληνες έχουν πάψει να επισκέπτονται την πόλη.

Η Le Monde σημειώνει πως οι έμποροι είναι έξαλλοι. Τα σοκάκια της παλιάς αγοράς άδεια όπως και τα τζαμιά του Οθωμανού αρχιτέκτονα Mimar Sinan στο κέντρο της πόλης.

«Στην Αγκυρα δεν ενδιαφέρονται για τους Ελληνες τουρίστες, αλλά η Αδριανούπολη διαφέρει. Γιατί πρέπει να πληρώσουμε μια καταστροφική πολιτική όταν το μόνο που εμείς θέλουμε είναι να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας;» δηλώνει ο Μετίν, που διατηρεί φούρνο στο  Bedesten Market.

Οι κακές σχέσεις με την Ελλάδα προβληματίζουν τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου CHP της περιοχής της Αδριανούπολης, Fevzi Pekcanli, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και έχει συγγενείς στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ο Pekcanli αναρωτιέται "πώς φτάσαμε ως εδώ;".

«Είναι απαραίτητο να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό το περιστατικό των Ελλήνων στρατιωτών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα, να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Αν έχουν διαπράξει έγκλημα, ας δικαστούν, αλλά γιατί καθυστερούμε; Εκτός αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους κρατήσει ως ομήρους. Αυτό είναι που καταλήγω να σκέφτομαι».

Να σημειώσουμε ότι η Αδριανούπολη ήταν μια από τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας που είχαν ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2017 για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail