Ο Πόντος δεν έπαψε ποτέ να αντιστέκεται - Από τους αντάρτες στο Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

Σήμερα ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δε θα κλάψω για τα θύματα, θα υμνήσω τον ηρωισμό των Ποντίων που δεν το βάλε κάτω ποτέ προδομένος από τις ελληνικές κυβέρνησεις και τότε τώρα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Τότε αφήσαν μόνους τους τους Πόντιους αντάρτες, τώρα αδιαφορούν για την τύχη του ηρωικού αγωνιστή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. Ο Αντώνης Χατζηελευθερίου με τη γυναίκα του Πελαγία πολέμησαν ηρωικά στα βουνά της Πάφρας με πολλές νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Τον καπετάν Αντώνη δεν τον σκότωσαν οι Τούρκοι σε κάποια μάχη, σκοτώθηκε μετά από προδοσία από δικά του άτομα. 

Το 1917 Ο Καρασαββίδης στο πλευρό του οποίου πολεμούσε η αδερφή του Σοφία, κατάφερε να αποκρούσει μια μεγάλη τουρκική επίθεση.

Βασική προτεραιότητα των Πόντιων ανταρτών ήταν η ασφάλεια των αμάχων που κουβαλούσαν μαζί τους. Αν είχαν την ελάχιστη βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση ή κάτι περισσότερο από μεμονώμενες ενέργειες βοήθειας από τους Ρώσους ακόμα και πριν την ρωσική επανάσταση, σήμερα ο Πόντος αλλά και η υπόλοιπη Μικρα Ασία θα είχαν τους γηγενείς χριστιανούς κατοίκους τους.

Την αδούλωτη ψυχή του Πόντου που δεν έχασε ποτέ, μόνο προδώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση που θεωρούσε ότι ήταν μακριά, εκπροσωπεί ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί. Από την στιγμή που έμαθε την ελληνική καταγωγή του, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γηγενών λαών της περιοχής ξέροντας πόσο κινδύνευε από το φασιστικό τουρκικό κράτος. 

Σήμερα ο Γιάννης-Βασίλης σαπίζει στις τουρκικές φυλακές ενώ απουσιάζουν ακόμα και προσχηματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση του από την επίσημη πολιτική ηγεσία. 

Η ηρωική ψυχή του Πόντου δεν έχασε ποτέ και δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για το δίκιο. Κάποια μέρα θα δικαιωθεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail