Αν θέλεις, αφιέρωσε 5 λεπτά και σκέψου λίγο τι συνέβη στην Ιταλία

Μέσα σε όλα όσα απασχολούν το μυαλό και την σκέψη μας καθημερινά, ας αφιερώσουμε πέντε λεπτά να αναλογιστούμε λίγο τι συνέβη και συμβαίνει στην Ιταλία. Ίσως μας χρειαστεί για να ερμηνεύσουμε αυτά που πιθανώς να συμβούν λίγο παρακάτω στην πορεία.

Του Στρατή Μαζίδη

Στην Ιταλία είχαμε εθνικές εκλογές το Μάρτιο. Τα αποτελέσμα ήταν τα εξής:

Πρώτο κόμμα τα 5 Αστέρια με 32,20% και σύνολο ψήφων 10.585.161. Τρίτο κόμμα η Λίγκα του Βορρά με 17,8% σε απόσταση αναπνοής από το Ματέο Ρέντσι με το 18,9% και τέταρτο κόμμα το Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 13,9%.

Δηλαδή 63,9% ψήφισαν ευρωσκεπτικιστικά και περισσότερο ιταλικά. Σε αριθμούς, κάτι παραπάνω από 20.000.000.

Μας αρέσει ή όχι, αυτό ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι Ιταλοί ψήφισαν ενάντια σε μια γερμανική Ε.Ε. και καταβαράθρωσαν τον πάλαι ποτέ φέρελπι δήμαρχο της Φλορεντίας, Ματέο Ρέντσι, που πέρασε και δεν ακούμπησε.

Εντούτοις το 50,1% αποφάσισε να συνασπιστεί και να ορίσει υπουργό οικονομίας έναν άνθρωπο, τον Πάολο Σαβόνα, καθηγητή οικονομίας που έχει προ πολλού μιλήσει προφητικά για τις γερμανικές επιδιώξεις στην Ευρώπη. Ο Σαβόνα είχε μιλήσει για μια τρίτη γερμανική επικυριαρχία δίχως στρατιωτικά μέσα.

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματταρέλλα έθεσε βέτο για το Σαβόνα και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επέστρεψε την εντολή.

Σε πολύ απλά λόγια οι Ιταλοί είδαν στο πρόσωπο του ΠτΔ τους έναν γηραιό Τσίπρα ο οποίος κάνει πως δεν άκουσε, δεν είδε, δε διάβασε τι επέλεξαν στην κάλπη (όπως έκανε ο δικός μας το καλοκαίρι του 2015).

 Οι Ιταλοί είπαν πχ πράσινο και ο ΠτΔ αποφάσισε κόκκινο.

Και εδώ βρίσκεται ο κίνδυνος. Όταν οι δημοκρατικές διαδικασίες ακυρώνονται στην πράξη, δεν εισακούεται η επιθυμία του λαού (είτε είναι αρεστή είτε όχι) και δε γίνεται σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών, τότε δεν αποκλείεται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας άλλων επικίνδυνων εξελίξεων διότι η οργή και η απογοήτευση θα βρουν τον τρόπο να εκφραστούν.

Φυσικά δεν αποκλείεται στις επερχόμενες νέες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο το ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και να σαρώσει τα πάντα. Μαζί και τους φίλους του Ιταλού ΠτΔ.


* photo: sigfried / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail