Η Πολωνία προσφέρει 2 δις Δολάρια για μόνιμη αμερικανική βάση, η Μόσχα προειδοποιεί για «επικίνδυνες» συνέπειες


Freepen.gr - Η Πολωνία είναι διατεθειμένη να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αναφέρει το RT.

Το έγγραφο που ονομάζεται «Πρόταση μόνιμης παρουσίας των ΗΠΑ στην Πολωνία» από το υπουργείο Άμυνας της χώρας διέρρευσε στο διαδίκτυο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τον όμιλο Politico Europe το Σαββατοκύριακο.

Το έγγραφο των 39 σελίδων σημειώνει ότι οι σχέσεις Πολωνίας-ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικά ισχυρές» σε όλη την ιστορία: πώς οι Πολωνοί ήταν «αξιοσημείωτα φιλοδυτικοί» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς επίσης πολέμησαν εναντίον του κομμουνισμού και αντιπάθησαν τη Σοβιετική Ένωση.

Ο κύριος στόχος της Βαρσοβίας για την ύπαρξη μιας τέτοιας δύναμης στο έδαφός της είναι «η αμφιλεγόμενη πρόκληση και η αποτροπή της όλο και περισσότερο ενθαρρυνόμενης και επικίνδυνης στάσης της Ρωσίας» στην Ευρώπη. Υποθέτει ότι μια μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία "θα στείλει ένα σαφές μήνυμα" στη Ρωσία για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία "επικίνδυνη", λέγοντας ότι δε θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η φιλοξενία μόνιμων αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος "δε θα βελτίωνε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλ. Ντμίτρι Πεσκόφ. "Φυσικά, είναι μια κυρίαρχη απόφαση οποιασδήποτε χώρας, αλλά οι συνέπειες για τη γενική ατμόσφαιρα στην ήπειρο είναι προφανείς", πρόσθεσε.

* photo: skeeze / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail