Η ώρα των ΗΠΑ και της ExxonMobil στη Μεσόγειο - Έρχεται το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, 3 πολεμικά πλοία και 2.500 πεζοναύτες

USS Iwo Jima - photo: @USNavy
Freepen.gr - Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, σκάφη με πεζοναύτες και τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, έφθασαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Όπως επισημαίνει το sputniknews.com η άφιξη των πλοίων έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τα γεγονότα στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και την περικύκλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικό στολίσκο.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία της στην περιοχή, καθώς η Τουρκία φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει ή τουλάχιστον να απειλήσει με χρήση βίας ώστε να αποτρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Η ρωσική ιστοσελίδα σημειώνει ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος του Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που π ιστεύεται ότι φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βαρέλια από αναξιοποίητο πετρέλαιο, οδηγεί σε νέες έρευνες για τον εντοπισμό αντίστοιχων κοιτασμάτων.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η ομάδα του αεροπλανοφόρου Iwo Jima, η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και 2.500 πεζοναύτες αναπτύχθηκε στη Μεσόγειο ενισχύοντας τη δύναμη του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού. Η ναυαρχίδα, το USS Iwo Jima, είναι εφοδιασμένο με ελικόπτερα επίθεσης Cobra, αεροσκάφη AV-8 Harrier και πυραυλικά συστήματα.

Ο έκτος στόλος περιλαμβάνει τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας. Η ομάδα του Iwo Jima έρχεται να προστεθεί στα πέντε μόνιμα πλοία που σταθμεύουν στη Μεσόγειο: τέσσερις καταδρομικά και ένα πλοίο ελέγχου.

Τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έφθασαν επίσης στη Μεσόγειο λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα με προορισμό αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στα πλαίσια υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της ExxonMobil, της Λευκωσίας και τξς κρατικής Qatar Petroleum.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail