Ρωσία και Κίνα «καίνε» το δολάριο με το πετρο-γουάν!

FILE PHOTO: A valve is seen at the Kozmino oil-loading port in the bay of Kozmino, about 100 km (62 miles) east of Russia's far eastern city of Vladivostok © Yuri Maltsev / Reuters
Freepen.gr - Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι περισσότεροι διακανονισμοί εξακολουθούν να είναι σε δολάρια ΗΠΑ. Η δημιουργία όμως του πετρο-γουάν επιτρέπει πλέον στη Μόσχα και το Πεκίνο να χρησιμοποιήσουν αντ 'αυτού εθνικά νομίσματα, σημειώνει το RT.

Η Κίνα και η Ρωσία μειώνουν ενεργά την εξάρτηση από το δολάριο στο διμερές εμπόριο. Τον Οκτώβριο του 2017, το Πεκίνο ξεκίνησε ένα σύστημα πληρωμών για συναλλαγές σε γιουάν και ρωσικά ρούβλια. Αυτό σημαίνει ότι οι διακανονισμοί για ρωσικές παραδόσεις πετρελαίου στην Κίνα, οι οποίες έχουν φτάσει τα 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως, μπορούν να γίνουν χωρίς τη χρήση του δολαρίου.

Μετά τη δρομολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου στη Σαγκάη, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας για την αμοιβαία προώθηση των συμβολαίων σε εθνικά νομίσματα, σύμφωνα με το RIA Novosti. 

Η Ρωσία διατήρησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας το Φεβρουάριο. Η Ρωσία προμήθευσε 5,052 εκατομμύρια τόνους ή 1,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, αυξημένο κατά 17,8% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Reuters.  Η αύξηση του όγκου σημειώθηκε ως αποτέλεσμα ενός δεύτερου σινο-ρωσικού πετρελαιαγωγού, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου διπλασίαζοντας την ικανότητα της Κίνας να αντλεί πετρέλαιο από το σύστημα ESPO της Ανατολικής Σιβηρίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail