Κ/Φ Νικηφόρος - ΠΑΘ Γαύδος - Εβρος: Είναι ολοφάνερο τι επιζητούσαν οι Τούρκοι - Το σχέδιο που στράβωσε δύο φορές

Του Στρατή Μαζίδη

Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση του παντοδύναμου σουλτάνου που έχει σε εξέλιξη ένα σωρό μέτωπα επιδιώκοντας στην επέκταση των συνόρων του (άσχετα αν στο τέλος διαμελιστεί) δεν μπορεί να ανεχθεί με τίποτε ότι κάποιοι δικαστικοί μιας χρεοκοπημένης χώρας με μια κυβέρνηση όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με μια χαμηλών πτήσεων αντιπολίτευση, δεν του δίνουν πίσω τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους της είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας.

Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση. Όλη αυτή η βεντάλια των ελληνοτουρκικών από τη Θράκη μέχρι τα Ιμια και την κυπριακή ΑΟΖ άνοιξε αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα όπου δε γνωρίζουμε τι συζητήθηκε αλλά και τι μπορεί να συμφωνήθηκε.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε με το περιστατικό με την Κ/Φ Νικηφόρος στα Ιμια όπου το τουρκικό σκάφος έπεσε πάνω με το πλάι.

Το δεύτερο καμπανάκι ήταν αυτό που ακολούθησε με το ΠΑΘ Γαύδος το οποίο ήταν αγκυροβολημένο σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι σκόπευαν να εμβολίσουν ελληνικό σκάφος, να το οδηγήσουν στη βύθιση με ή χωρίς θύματα αλλά κυρίως με διάσωση μελών του πληρώματος των μονάδων μας οι οποίοι παράλληλα θα συλλαμβάνονταν αφού με βάση την τουρκική πλευρά θα έπλεαν σε τουρκικά νερά στις βραχονησίδες Καρντάκ.

Φανταστείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τη...διάσωσή τους με το παράλληλο μήνυμα πως η Τουρκία υπερασπίζεται αποφασιστικά τα σύνορά της. Στη συνέχεια οι Ελληνες αιχμάλωτοι θα έμπαιναν στο διαπραγματευτικό παζάρι της ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που όπως διαβάζουμε αλλού είναι δέκα αφού αργότερα μας είχαν έρθει και δύο μέλη επίλεκτων δυνάμεων. Οι Τούρκοι θα έπιαναν με έναν σμπάρο πολλά τριγόνια. Και κυριαρχία στα Ιμια θα έδειχναν διεθνώς, και ζημιά θα μας έκαναν, και νεκρούς μπορεί να είχαμε και Ελληνες αιχμαλώτους προς ανταλλαγή.

Το σχέδιο όμως στράβωσε δύο φορές χάρη στη ναυτοσύνη και το επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών. Στην πρώτη περίπτωση ο κυβερνήτης του ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ έκανε τις σωστές κινήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο κυβερνήτης του ΓΑΥΔΟΣ σαν άλλος Ιντιάνα Τζόουνς γλύτωσε την ύστατη στιγμή και έσωσε το πλοίο και το πλήρωμα. 

Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα δύο αυτά άξια παιδιά έσωσαν την Ελλάδα από μεγάλες περιπέτειες. Προσωρινά όμως αφού το επίπεδο της πολιτικής μας ηγεσίας δεν είναι του δικού του βελήνεκους.

Προφανώς όμως και το επίπεδο των υπηρεσιών πληροφοριών δεν είναι του δικούς τους βεληνεκούς αφού θα όφειλαν να είχαν προειδοποιήσει για το τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι, αν όχι την πρώτη φορά με την κανονιοφόρο, σίγουρα τη δεύτερη. Αλλά άλλη η ΕΥΠ του αείμνηστου Βασιλικόπουλου και άλλο η σημερινή.

«Αφού λοιπόν δε βγήκε το χαρτί στα Ιμια, κι αφού οι...γκιαούρηδες δεν έχουν πάρει μυρωδιά διότι ασχολούνται με φάρμακα, ανασχηματισμούς και καρέκλες, δε δοκιμάζουμε μια μπαμπεσιά στον Εβρο;». Φαντάζομαι πως κάπως έτσι το σκέφτηκαν οι Τούρκοι. Η παγίδα στήθηκε και όλα πήγαν εξαιρετικά. Θα μπορούσε να αντιλέξει κανείς, οκ κι αν στράβωνε κάτι; Αν την ώρα που πχ οι Τούρκοι ενδεχομένως άφηναν τα ίχνη για να οδηγήσουν στην παγίδα τους πιάναμε εμείς, τι θα γινόταν; Απολύτως τίποτε, θα λυνόταν όπως ακούμε σε τοπικό επίπεδο και οι Τουρκοί που θα είχαν μπει "κατά λάθος" από δω μεριά, το απόγευμα θα ήταν στη μονάδα τους να δουν τη Γαλατασαράι.

Οι Τούρκοι ήταν φανερό τι επιζητούν. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς δε βλέπουμε. Οι Τούρκοι δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, εμείς έχουμε πέσει κάτω του μετρίου.

Προχθές λοιπόν το κόλπο έπιασε. Και τα υπόλοιπα ακολούθησαν σαν έτοιμα από καιρό. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη πτυχή της βεντάλιας που άνοιξε.

Η Αγκυρα διεξάγει αστραπιαίες πολεμικές ενέργειες σε βάρος (Ιμια, Εβρος) και λαμβάνει αυτό που θέλει. Σε τι βαθμό το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό; Τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα θα αιτιολογούσαν όχι μόνο κατάρρευση του επικίνδυνου κυβερνητικού συνασπισμού αλλά ολόκληρου του υπάρχοντος πολιτικού κόσμου.

Οι πολεμικές δηλώσεις Ελλήνων υπουργών σε κάθε "τελευταία φορά" εκτός της γελοιοποίησης της Ελλάδας, εξέθεσαν (και θα εκθέσουν) σε κινδύνους τα στελέχη των ΕΔ ενώ αποτελούν φρέσκο βούτυρο στο μουχλιασμένο τουρκικό ψωμί. Δεν είναι όμως αυτοί κλεισμένοι ετούτην την ώρα στο κελί της φυλακής, δε διασύρθηκαν αυτοί με τις φωτογραφίες ενώ ενδεχομένως θα τους άξιζε, δε χτυπήθηκαν αυτοί. Κι εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι η αγάπη μας, η σκέψη μας, η ανησυχία μας και η προσευχή μας είναι δίπλα στον Αγγελο, το Δημήτρη και τις οικογένειές τους.

Μόνο με ισχυρές ΕΔ και σύγχρονα και προηγμένα όπλα διαφυλάσσεις τα δικαιώματά σου και τα στελέχη σου χωρίς να ανοίξει μύτη. Μόνο εμπνέοντας φόβο. Εμείς μόνο φόβο δεν εμπνεόυμε. Αντίθετα κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας προκαλούμε χαμόγελα.

***Σημείωση: Αρκετά  ΜΜΕ μπερδεύουν τους λόγους προφυλάκισης με το κατηγορητήριο. Από πουθενά δε βγαίνει μέχρι στιγμής ότι οι δύο στρατιωτικοί δε θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία. Το επίσημο κρατικό πρακτορείο Ανατολή την αναφέρει. Επίσης το ότι δε διαμένουν στην Τουρκία ή η πιθανή καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων ή διαφυγη, δεν είναι κατηγορίες όπως αρκετοί δημοσιεύουν αλλά οι λόγοι της προφυλάκισης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail