Μη μου πεις πως δεν το σκέφτηκες κι αυτό Βλαδίμηρε; Μήπως σου "κατέβασαν" το Su-25 ως αντίποινα για το τουρκικό κονβόι που κάνατε κάρβουνο;

Του Στρατή Μαζίδη

Ο πόλεμος στη Συρία μπήκε στον έβδομο χρόνο του. Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στον τρίτο. Όλο αυτό το διάστημα οι καταρρίψεις αεροσκαφών δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο σε αναλογία με το εύρος των επιχειρήσεων. Ακόμη και τα πανάρχαια συριακά μαχητικά σχετικά φθηνά την έχουν βγάλει.

Οι Ρώσοι είχαν μόνο μια απώλεια και αυτή ύπουλη το Νοέμβριο του 2015 σε επίπεδο αεροσκαφών.

Αμέτρητες έξοδοι, χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές και όλα ανέπαφα μέχρι χθες και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-25 ανατολικά του Saraqib στο Idlib.

Στη συγκεκριμένη επαρχία έχουν παρκαριστεί όλοι οι αποτυχημένοι ισλαμιστές που εγκατέλειπαν περιοχές και θέσεις μετά την ήττα τους στο πεδίο της μάχης. Είναι η επαρχία που κατελήφθη το 2015 όταν 14.000 εξτρεμιστές της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) πέρασαν από τουρκικό έδαφος καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Idlib και άλλες πόλεις.

Όλο αυτό το διάστημα οι διάφορες ισλαμοφασιστικές ομάδες σφάζονταν μεταξύ τους στην περιοχή ενώ από καιρό σε καιρό λάμβαναν χώρα ορισμένες ειδικές επιχειρήσεις εξολόθρευσεις συγκεκριμένων προσώπων από επίλεκτες μονάδες του στρατού και της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο αυτό άλλαξε. Ο Συριακός Στρατός έχει ήδη απελευθερώσει κοντά στο 1/3 της περιοχής που ήλεγχαν οι τουρκοκίνητοι τρομοκράτες σε Idlib και βόρεια Hama. 

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι αυτό που δε συνέβη πρωτύτερα, έγινε τώρα καθώς οι τζιχαντιστές στριμώχνονται επικινδύνα μη έχοντας πλέον που αλλού να πάνε εκτός από το να πεθάνουν.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη.

Λίγες ημέρες πριν την κατάρριψη, ένα στρατιωτικό τουρκικό κονβόι επιχείρησε να κινηθεί προς το νότο της επαρχίας του Χαλεπίου κοντά στις γραμμές που επιχειρεί ο συριακός στρατός. Εκρήξεις συγκλόνισαν το κονβόι του οποίου οχήματα έγιναν κάρβουνο ενώ υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Διαβάσαμε για νάρκες στο πλάι του δρόμου, ύστερα βγήκε το σχεδόν εξαφανισμένο ISIS να αναλάβει την ευθύνη. Μετά όμως μάθαμε ότι α. στην περιοχή εκείνη την ώρα επιχειρούσαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία έπληξαν θέσεις πολύ κοντά στο κονβόι (ή και αυτό) αλλά και β. πως άνοιξε πυρ το συριακό πυροβολικό, δείχνοντας από κοινού στην Αγκυρα μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Επειδή οι ισλαμοφασίστες του Idlib δεν κάνουν το παραμικρό χωρίς να το γνωρίζει η Αγκυρα, αναρωτιέμαι αν η κατάρριψη και τα όσα δραματικά ακολούθησαν με τον πιλότο ήρθαν ως αντίποινα για το βομβαρδισμό του τουρκικού κονβόι.

Ας μη μας διαφεύγει ότι Ρωσία και Τουρκία δεν είναι σύμμαχοι. Η θεωρία πως η Μόσχα άναψε το πράσινο φως στην Αγκυρα να επιτεθεί στην Αφρίν, έχει και άλλη ανάγνωση, ότι την έβαλε μπροστά να σπάσει τα μούτρα της και να φθαρεί.

Αν πάντως αυτή η σκέψη περνά από το μυαλό των καχύποπτων, τότε σίγουρα έχει περάσει κι από εκείνα των Ρώσων.

Είναι βέβαιο πως αυτή η κατάρριψη και η εκτέλεση του πιλότου που έπεσε κυριολεκτικά ηρωικά μαχόμενος ως το τελευταίο δευτερόλεπτο δεν πρόκειται να περάσει έτσι. Ήδη πήραμε μια πρώτη γεύση χθες όταν τα ρωσικά πλοία εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους κρουζ στα ανοικτά της Συρίας και τη νύχτα που έγινε μέρα στη Μαασράν.

Αν η Αγκυρα έχει την παραμικρή εμπλοκή, τότε θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την τιμωρία της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail