Mission possible: Ας δούμε ποια είναι η πολλαπλή αποστολή των Su-57 στη Συρία

Freepen.gr - Η εμφάνιση δύο μαχητικών Su-57 στη αεροπορική βάση Hrieymim της Συρίας, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, έχει ανάψει τις συζητήσεις ανάμεσα σε αμυντικούς παρατηρητές και τους αναλυτές . Αλλά τι θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα αεροπλάνα εκεί; Το κρατικό πρακτορείο Sputnik μας δίνει μια γεύση.


Για παράδειγμα, στις 8 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι οι Ρωσικές ΕΔ θα αγοράσουν μια παρτίδα Su-57 για μαχητικές δοκιμές, ενώ το πρώτο στάδιο των κρατικών δοκιμών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Δύο εβδομάδες πριν, ο Boris Obnosov, Διευθύνων Σύμβουλος της Tactical Missiles Corporation, εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη όπλων για την πλατφόρμα μαχητικών, επιβεβαίωσε ότι το Su-57 είχε ξεκινήσει τη δοκιμή πτήσης με τα προηγμένα νέα όπλα του. Υποθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα εμφανιστούν «στο άμεσο μέλλον» και προσθέτοντας πως η δοκιμή των νέων όπλων που αναπτύσσονται από τα γραφεία σχεδιασμού Raduga και Vimpel θα ξεκινήσει "σύντομα".

Ο Βούλμερτ Γκουτένοφ, βουλευτής και υπεύθυνος για μια επιτροπή που υποστηρίζει τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, δήλωσε στο Σπούτνικ ότι, ενώ δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αποστολή των Su-57 στη Συρία, "εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αναφορές". Σύμφωνα με τον νομοθέτη, τα αεροπλάνα «πρέπει να δοκιμαστούν σε συνθήκες μάχης, υπό συνθήκες εχθρικής αντίστασης». Επιπλέον, ανέφερε ότι η παρουσία των Su-57 θα στείλει χωρίς αμφιβολία ένα πολιτικό μήνυμα που θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικό μέσο για αεροσκάφη από γειτονικά κράτη τα οποία περιοδικά πετούν στη χώρα της Μέσης Ανατολής απρόσκοπτα.

Αυτό που λένε οι ρώσοι εμπειρογνώμονες

Οι Ρωσοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προσφέρουν μια πληθώρα πιθανών λόγων για την αποστολή των Su-57 στη Συρία.

Για παράδειγμα, ο Αντρέι Φρόλοφ, αρχισυντάκτης της ρωσικής στρατιωτικής έκδοσης Arms Export, δήλωσε στο RBC ότι η ανάπτυξη θα βοηθήσει στη διαφήμιση των αεροσκαφών, ιδίως στην ινδική αγορά, υπό το φως του κοινού ρωσο-ινδικού προγράμματος Sukhoi / HAL Πρόγραμμα αεροσκαφών 5ης γενεάς (FGFA).

Για ένα πράγμα, είπε, "Η Lockheed Martin δραστηριοποιείται στην ινδική αγορά. Επιπλέον, υπάρχουν δυσκολίες με την Ινδία για το έργο FGFA. Το δημόσιο λανσάρισμα του Su-57 πέρυσι και η εξάπλωσή του στη Συρία έχει ως στόχο να πείσει τους Ινδούς ότι το FGFA είναι ένα πραγματικό έργο, το οποίο έχει ένα πρωτότυπο που όχι μόνο πετά, αλλά είναι ικανό να λειτουργήσει σε έναν πολέμο".

Από την πλευρά του, ο Νικολάι Αντόσκιν, βετεράνος πιλότος, εξήγησε ότι ενώ η πρώτη μοίρα παραγωγής Su-57 θα εγκατασταθεί σύντομα στο Κέντρο Κατάρτισης Combat Lipetsk, "τα μαχητικά, όπως και κάθε άλλο όπλο, δοκιμάζονται κυρίως σε μάχες. Ως εκ τούτου, η αποστολή του Su-57 στη Συρία αποτελεί φυσική λύση".

Υπογραμμίζοντας ότι το Su-57 είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που «θα αποδειχθεί χρήσιμο» σε περίπτωση «πρόκλησης εναντίον των δυνάμεών μας στη Συρία», ο Αντόσκιν σχολίασε επίσης τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που φέρεται να αναστέλλει τις πτήσεις του F-22 Raptor στη Συρία λόγω της εμφάνισης των ρωσικών αεροσκαφών στη χώρα.

Για πρώτη φορά, ο Antoshkin υπενθύμισε ότι το Su-57 είναι εφοδιασμένο με τρισδιάστατα πηδάλια ώσης, που σημαίνει μεγαλύτερη ελιγμούς για το ρωσικό αεροπλάνο. "Επιπλέον, αυτοί οι κινητήρες επιτρέπουν στο μαχητικό μας να φτάσει σε ταχύτητες μέχρι Mach 2 χωρίς ένα βοηθητικό καυστήρα. Με το ενσωματωμένο σταθμό ραντάρ Belka, το Su-57 μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη τύπου "stealth" και να εντοπίσει ταυτόχρονα πάνω από 10 στόχους. Προσθέστε σε αυτό την εξαιρετική ηλεκτρονική μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου του αεροσκάφους, η οποία καταστέλλει τα συστήματα επίσκεψης των εχθρικών πυραύλων".

Όσον αφορά τα όπλα, ο παρατηρητής υπενθύμισε ότι «το Su-57 διαθέτει δύο μεγάλα εσωτερικά διαμερίσματα όπλων, τα οποία καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το ωφέλιμο μήκος του αεροσκάφους. Κάθε διαμέρισμα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος K-77M», που έχουν εμβέλεια περίπου 200 χλμ. Και χρησιμεύουν ως  ισοδύναμο με το αμερικανικό AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air.

Τελικά, ο Αντόσκιν τόνισε ότι ενώ η ανάπτυξη μόνο δύο αεροπλάνων δεν αρκεί για να προσφέρει στη Ρωσία ένα συντριπτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο μέτωπο της Συρίας, θα μπορούσε να αναγκάσει τους δυνητικούς αντιπάλους της Ρωσίας να σκεφτούν δύο φορές: «Νομίζω ότι θα δώσει στους γεωπολιτικούς μας αντιπάλους έναν επιπλέον λόγο αν αξίζει να σηκώσουν το χέρι τους εναντίον της Ρωσίας ", κατέληξε ο βετεράνος αξιωματικός της αεροπορίας.

Τα φωτογραφικά και βιντεοσκοπικά στοιχεία της Τετάρτης σχετικά με τα Su-57 που πετούν γύρω από το Hmeymim κέντρισαν την προσοχή του Πενταγώνου, με έναν εκπρόσωπο να διαμαρτύρεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στην απόσυρση δυνάμεων από τη Ρωσία.

Πολλοί Δυτικοί στρατιωτικοί παρατηρητές μιλούν για μια «κυνική κίνηση» που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πωλήσεων όπλων στη Ρωσία και στην άντληση πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με την προηγμένη αμερικανική αεροπορία που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

To Popular Mechanics υποστηρίζει πως η ανάπτυξη των Su-57 θα δώσει στο ρωσικό στρατό την ευκαιρία να «μάθει πολλά για το πώς λειτουργεί το αεροπλάνο σε συνθήκες λιγότερο από τις ιδανικές, πόσο καλά οι αισθητήρες του επιτυγχάνουν στόχους στον αέρα και στο έδαφος και πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουν τα αεροπλάνα χιλιάδες μίλια από τη μητέρα Ρωσία».

Ωστόσο, η δημοσίευση αυτή προσέφερε επίσης το μερίδιο της κριτικής, υποδεικνύοντας ότι τα Su-57 θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τα F-22 ενώ παράλληλα θα αντιμετώπιζαν τη συνεχή απειλή επίθεσης με ρουκέτες ή drones εφόσον παραμένουν σταθμευμένα στο Hmeymim .

Ο Dave Majumdar του National Interest έκανε κάτι καλύτερο, μιλώντας μάλιστα σε έναν Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα - το Βασίλι Κασίν από το Κέντρο Περιεκτικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Kashin, η εξάπλωση του Su-57 ισοδυναμεί με "δοκιμές σε πραγματικό πόλεμο", κάτι που θα βοηθούσε στην προετοιμασία των αεροσκαφών μαζικής παραγωγής.

Όσο για το Majumdar, από όσο μπορεί να πει ο αναλυτής, η ανάπτυξη θα βοηθήσει πιθανώς το ρωσικό στρατό να αποκτήσει πολύτιμη επιχειρησιακή πείρα και δεδομένα απόδοσης σχετικά με τα προηγμένα αεροηλεκτρονικά του Su-57, συμπεριλαμβανομένου του ενεργού ηλεκτρονικού ραντάρ και των συστημάτων ELINT. Ακόμα και «περιορισμένες αποστολές μάχης» είναι μια πιθανότητα, έγραψε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail