Τσίπρας: Εκτός πραγματικότητας να μη δώσουμε το όνομα Μακεδονία - Το έχουμε αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια!

Freepen.gr - Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που αφορά στο Σκοπιανό:


Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση δηλαδή των στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και σε άλλα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως και αυτό της διαπραγμάτευσης για την ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν θέλω να επανέλθω σε πράγματα και θέσεις γνωστές. Έχουμε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη. Να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά. Να το κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη. Και κυρίως να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Και επιτρέψτε μου εδώ ορισμένες επισημάνσεις.

Πριν μια βδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια. Δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Δεν αγνοούμε μικρότερες σε όγκο διαδηλώσεις, και ολιγάριθμων πολιτών, που έρχονται να διατυπώσουν την άποψή τους. Δεν αγνοούμε κανέναν. Πόσο δε μάλλον, όταν είχαμε μια μεγάλη εκδήλωση. Όμως θα ήθελα να αναρωτηθώ. Ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης; Είναι το μήνυμα η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κληρονομιάς του; Αν είναι αυτό, νομίζω ότι κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα, που είναι ανοιχτό από το 1992; Αν είναι αυτό το μήνυμα, είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Ή μήπως το μήνυμα είναι όπως είπαν και πολλοί εκ των ομιλητών, μη δώσετε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα, δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, γιατί πριν κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Και αυτό γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και κάθε άλλη μετά το 92, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα, να δώσει κανένα όνομα. Πολύ απλά γιατί το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα, καλώς η κακώς, το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχτηκε από τον πόλεμο και μετά ως την επίσημη ονομασία, το όνομα της αυτόνομης δημοκρατίας παλιότερα σοσιαλιστικής, αργότερα ομόσπονδης της Γιουγκοσλαβίας. Το αποδέχτηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1992, αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία, αλλά προσωρινή που τείνει να γίνει κάτι περισσότερο από μόνιμη εδώ και 25 και πλέον χρόνια, υπό τον όρο ΠΓΔΜ. Τι είναι αυτό το Μ; Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει αποδεχθεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail