Γιατί η Τουρκία δεν επιθυμεί να καταλάβει την Αφρίν κι άναψε ο Πούτιν το πράσινο φως - Οι βοήθειες κλειδιά του Ασαντ στους Κούρδους

Freepen.gr - Ο συριακός στρατός έχει αναπτύξει νέες αντιαεροπορικές άμυνες στη βορειοδυτική Συρία που μπορούν να καλύψουν το καντόνι της Αφρίν το οποίο τελεί υπό τουρκική επίθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην Αφρίν να έχουν σταματήσει από τότε και ακόμη και τα τουρκικά drones να αποφεύγουν τώρα τον συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό απώλεσε ένα σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων αναγνώρισης και επίθεσης στην περιοχή σημειώνει το moonofalabama.org.

Η τουρκική πρόοδος κατά των Κούρδων του YPG στην Αφρίν είναι εξαιρετικά αργή. Τα χωριά και οι λόφοι που καταλαμβάνονται την ημέρα χάνονται συχνά και πάλι τη νύχτα. Οι Κούρδοι έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει τουλάχιστον 20 τουρκικα τανκς και άλλα οχήματα με αντιαρματικά βλήματα τα οποία φαίνονται να έχουν σε μεγάλο αριθμό. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν στον αντίποδα τακφιριστές τους οποίους υποστήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο βασικό ερώτημα για τους τελευταίους είναι  το γιατί προθυμοποιούνται να πεθάνουν για μια αιτία που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι δική τους; Και όταν μάλιστα έχουν καταγγείλει ότι οι Τούρκοι πίνουν τσάι ενώ αυτοί πεθαίνουν. Κατά το ΜΟΑ μια πιθανή εξήγηση είναι η θρησκευτική οργάνωση Diyanet που στηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση και ελέγχει χιλιάδες τζαμιά, ιμάμηδες και θρησκευτικές οργανώσεις.

Σημαντικό είναι πως οι Κούρδοι έχουν κάποια υποστήριξη από τη συριακή κυβέρνηση. Οι τραυματίες τους μεταφέρονται σε κρατικά νοσοκομεία. Ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση διάδρομος μεταξύ των κουρδικών περιοχών στην ανατολική Συρία και την Αφρίν είναι ανοικτός για την μεταφορά ενισχύσεων. Είχαμε δημοσιεύσει προχθές στη Freepen.gr ότι ο Ασαντ άνοιξε το δρόμο και πέρασε ένα τεράστιο κουρδικό κονβόι από Καμισλί, Χασάκα και Μάνπιτζ προς την Αφρίν.  Αυτές είναι οι δυνάμεις που κατέχουν τη βορειοανατολική Συρία με την ευλογία και υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Τουρκία πάλι διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Αν ήθελε πραγματικά να πάρει την Afrin, θα μπορούσε σίγουρα να την κατακτήσει, υποστηρίζει το ΜΟΑ. Αλλά μέχρι στιγμής έχει στείλει τις μικρές δυνάμεις εκεί όπου χρειάζονται οι ταξιαρχίες. Φαίνεται ότι η σημερινή τουρκική επιχείρηση κατά του καντονίου της Αφρίν δεν αποσκοπεί στην κατάληψη της περιοχής. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περισσότερες επαγγελματικές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και θα κόστιζε χιλιάδες θύματα Τούρκων. 

Αυτό που φαίνεται να επιδιώκει η επιχείρηση είναι να αποδείξει στον εταίρο της στο ΝΑΤΟ ότι ευθυγραμμίζεται πράγματι με τις δυνάμεις των Κούρδων YPG / PKK οι οποίες, για την τουρκική πλευρά, αποτελούν τρομοκράτες. Η επίθεση στην Afrin έχει σχεδιαστεί για να χωρίσει τη συμμαχία των ΗΠΑ με το YPG / PKK. (Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει σιωπηρή υποστήριξη από τη Ρωσία). Εάν η Αγκυρα πετύχει κάτι τέτοιο, τότε η αμερικανική κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας, η οποία είναι σε συμμαχία με τους Κούρδους, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ του εταίρου του ΝΑΤΟ της Τουρκίας και των κουρδικών συμμάχων του YPG. Η παράδοση όπλων στους τελευταίους που πολεμούν τους πρώτος δεν αποτελεί βιώσιμο επιλογή.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ McMaster αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία κατά το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Εξωτερικών Tillerson επίσης λίγες μέρες αργότερα. 

Ποια συμφωνία θα προσφέρουν;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail